Кресонът е едногодишно растение, което се класифицира като билка, но може да бъде определно и като зелен листен зеленчук, тъй като се използва за приготвянето на супи, салати и други ястия.
Интересното за това растение е, че обикновено расте покрай вода, най-вече около варовити извори. Въпреки това може да се отглежда в саксия, ако искате да си имате кресон вкъщи.
За родина на кресона, наричан още крес, се счита Персия и се смята, че това е едно от първите растения, които хората култивират. В миналото се консумирал от войниците за по-голяма издръжливост и добър тонус.
Кресонът съдържа много малко калории, в същото време е богат на витамини А, B1, B2, C и E. Това растение съдържа също калий, манган, калций и магнезий.
Вкусът на кресона е малко особен, леко пикантен. Когато се комбинира с други продукти, които да балансират, се получават много вкусни супи и салати.
През пролетта и лятото се консумира предимно свежа храна, каквато е и тази супа от кресон и артишок. Ето как да я приготвите:
Необходими продукти:
- 100 грама картофи (1 голям или 2 малки)
- 8 стръка зелен лук
- 500 мл зеленчуков бульон
- 2 връзки кресон
- 5-6 артишокови сърца от консерва
- 150 мл buttermilk (мътеница)
Начин на приготвяне:
Buttermilk е често използван продукт в другите страни, но в България не е толкова често срещан. Може да си купите готова мътеница от магазина, въпреки че не се намира много лесно, или да си направите домашен заместител на buttermilk.
За целта добавете 1 с.л. оцет или лимонов сок в чаша прясно мляко. Използвайте високомаслено прясно мляко.
След това измийте и обелете картофите, почистете лука и ги нарежете на едро.
Сложете в тенджера, залейте със зеленчуковия бульон и сложете на котлона.
Гответе 10-тина минути, докато картофите омекнат.
Добавете измития и почистен крес и го оставете за няколко минути.
След това пасирайте супата и добавете мътеницата, както и сърцата от артишок.
Добавете малко течна сметана във всяка купичка и няколко листчета пресен кресон.
-
Опитвали ли сте кресон?
-
Да
-
Не
-