Този солен пай е вкусен, здравословен и се приготвя бързо. Приготвя се с прясна рикота и пресен спанак, но можете да използвате и замразен, ако нямате свеж.
Спаначеният пай с рикота може да се сервира както като лека вечеря, така и като вкусно предястие.
Най-хубавото на тази рецепта е, че можете да приготвите тестото предварително, а след това само да направите пълнежа от спанак и рикота, което няма да ви отнеме повече от 5 минути. По този начин ще имате топла и прясна вечеря за минути.
Това е така нареченият „италиански селски пай“ и може да се приготвя и с други зеленчуци, като артишок, аспержи и т.н., но паят със спанак и рикота е абсолютна класика.
Ето как да го приготвите:
Необходими продукти:
- 2½ ч. брашно
- 1 чаша масло
- 1 ч.л. захар
- 1 ч.л. сол
- 6-7 с.л. студена вода
- 4 чаши спанак
- 250 грама рикота
- ½ ч. пармезан
- 1 яйце
Начин на приготвяне:
Първата стъпка от тази рецепта е да заместите тестото.
Маслото трябва да бъде студено. Нарежете го на малки кубчета.
Комбинирайте брашното, солта и захарта.
Към тях добавете маслото и сложете всичко в кухненския робот, за да се комбинира добре.
Постепенно добавете студената вода и започнете да месите тестото.
Не прекалявайте с месенето, за да не стане прекалено твърдо. Увийте тестото в найлоново фолио и го сложете в хладилника за 30 минути.
През това време подгответе плънката. Задушете спанака на котлона със съвсем малко мазнина. Трябва да загубите обема си, което ще отнеме няколко минути.
Изцедете го добре, за да не бъде прекалено воднисто. Към него добавете рикотата, настъргания пармезан и яйцето.
Включете фурната да загрява на 180 градуса и извадете тестото от хладилника.
Разточете го и го сложете във форма за пай или тавичка. Тестото трябва да стърчи извън формата, за да можете след това да го загънете.
Изсипете подготвената плънка, заравнете я и загънете тестото.
Печете около 30 минути или до златисто.
Оставете да престои около 5 минути преди сервиране.