in

Руска торта Медовик

Торта Медовик е руска многопластова торта, наподобяваща френската селска торта. Основните съставки в торта Медовик са заквасена сметана и мед.

Рецептата за тази торта е измислена през 19-ти век в Руската империя. Млад готвач измислил рецепата в стремежа си да впечатли императрица Елисавета Алексеевна, съпругата на Александър I. Императрицата не понасяла меда и всяко ястие, съдържащо мед я отвращавало. Един млад сладкар обаче не знаел за непоносимостта на императрицата към меда и приготвил вкусна торта с мед и заквасена сметана. Императрица Елисавета веднага се влюбила в тази торта и в последствие станала много популярна както в Русия, така и по целия свят.

Ето как да приготвите вкусна торта Медовик:

Необходими продукти: 

  • 1 ½ ч. мед
  • ¼ ч. вода
  • 1 ч. захар
  • 200 грама масло
  • 6 яйца
  • 2 ½ ч. л. сода за хляб
  • щипка сол
  • 1 ч. л. канела
  • 500 грама брашно
  • 1 ¼ ч. варено кондензирано мляко
  • 4 ч. заквасена сметана

Начин на приготвяне:

Сложете ¾ ч. мед в касерола. Сложете на котлона за около 3 минути, докато започнат да се образуват мехурчета. Когато това се случи, изключете котлона и добавете малко вода.

Разбъркайте добре и сложете тази смес на водна баня, за да не се втърди.

Напълнете друга тенджера с вода и оставете да заври. Комбинирайте ¼ от „сготвения“ мед, ¾ ч. обикновен мед, захар и масло и ги сложете върху врящата вода.

Разбийте яйцата и ги оставете настрани.

В друга купа разбийте содата, солта и канелата.

Когато маслото се разтопи, разбъркайте и добавете яйцата бавно, при непрескъснато разбъркване. След това добавете и сместа с канелата и содата и разбъркайте. Сместа ще започне да образува пяна.

Бавно добавете брашното. Може да ви е необходимо и по-малко от 500 грама, а може и повече.

Накрая трябва да имате лепкаво и меко тесто.

Разделете тестото на 9-10 топки. Разточете ги на много тънки кори и печете в предварително загрята на 170 градуса фурна. Печенето отнема не повече от 5 минути.

Веднага щом извадите първия блат от фурната, изрежете кръг от него с помощта на чиния, капак или нещо друго кръгло, което ще използвате и за всички останали блатове.

Не изхвърляйте изрезките, те се използват за украса на тортата.

Повторете с всички останали блатове.

Когато изстинат, те стават много твърди, но след това ще се напоят от крема.

Разбъркайте останалия мед, кондензираното мляко и заквасената сметана. Ако не можете да намерите варено кондензирано мляко, можете да използвате обикновено и да поставите консервата във вряща вода за 2,5 часа.

Разбъркайте крема и оставете блатовете да се охладят добре, преди да сглобите тортата.

Редувайте блат и крем, накрая измажете цялата торта с крем и поръсете с натрошените остатъци от блатовете.

Добре е тортата да престои поне 1 нощ, за да се напои добре.

Loading

  • Обичате ли медени торти?

    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

3 тоалета, с които всеки изглежда добре

Седемте навика на високоефективните хора