Рибният пай е традиционно британско ястие, което се приготвя с прясна или пушена риба, или с морски дарове. Сосът, с който се залива рибата, се състои от сирене Чедър и прясно мляко.
Понякога се добавят сварени яйца, магданоз и див лук. Ястието се пече в дълбок съд, а може и да се приготви с бутер тесто.
Може да се използва и картофено пюре вместо бутер тесто. Понякога ястието се нарича „рибарски пай“, защото топингът от картофено пюре наподобява този при овчарския пай.
Първите рецепти за рибен пай се появяват в книгата на Джон Мърел от 1615 г. Там има рецепти за пайове със змиорка и шаран, които се правят с остатъци и изрезки.
Ето как да приготвите вкусен рибен пай със сьомга и броколи:
Необходими продукти:
- 1 кг картофи
- 100 грама масло
- 350 мл прясно мляко
- 1 глава лук
- 50 грама брашно
- 150 мл бяло вино
- 150 мл сметана за готвене
- 150 грама броколи
- 500 грама сьомга
- 200 грама скариди
- 2 с.л. магданоз
- 50 грама Сирене Грюер
Начин на приготвяне:
Измийте и сварете картофите.
Когато омекнат, изцедете ги и ги обелете.
Сложете ги в голяма купа и ги намачкайте, заедно с маслото, малко мляко и сол и черен пипер на вкус.
Запържете нарязания на ситно лук в малко масло или зехтин. Гответе докато омекне. След това добавете брашното и задушете за 2 минути.
Добавете виното, останалото прясно мляко и сметаната. Разбъркайте добре, за да няма бучки и оставете да се готви няколко минути, докато сосът започне да се сгъстява.
Бланширайте броколите във вряща вода за няколко минути.
Добавете и броколите към соса. След това добавете нарязаната на кубчета сьомга, почистените скариди, магданоза и малко сол и черен пипер.
Оставете да къкри няколко минути, след което прехвърлете сместа в дълбока тава.
Добавете картофеното пюре отгоре и поръсете с настърганото сирене.
Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна около 20 минути.
Печете рибния пай до златисто.
-
Опитвали ли сте рибен пай?
-
Да
-
Не
-