in

ЛюбовЛюбов СладкоСладко

Панетоне – италианският коледен сладкиш

Панетоне е традиционен италиански сладък хляб, който се приготвя за коледните празници. Той е с куполовидна форма и има не особено голяма основа. Обикновено е с височина около 15 см и съдържа стафиди или портокалова кора. Има най-различни варианти на рецептата, като панетонето може да съдържа крем, шоколад и други.

Този сладкиш произлиза от Милано, а името идва от „panetto“ (малка торта). Наставката „one“ променя значението на „голяма торта“.

Необходими продукти: 

  • 4 с. л. топло мляко
  • 7 гр. суха мая
  • 150 грама захар
  • 250 грама масло
  • 5 яйца
  • 2 ч. л. ванилия
  • кората от 1 лимон
  • кората от 1 портокал
  • 550 грама брашно
  • 80 грама стафиди
  • 3 с. л. ром
  • 100 грама захаросани кори от лимон или портокал
  • 30 грама бадеми
  • пудра захар

Начин на приготвяне:

Сложете сухата мая и 1 с. л. захар в топлото мляко. Покрийте съда и оставете за няколко минути.

Останалата захар разбийте с маслото и ванилията.

Добавете лимоновата и портокаловата кора. Добавете яйцата едно по едно, като разбърквате.

Пресейте брашното в голяма купа и направете кладенче в центъра. В него изсипете маята, а след това и сместа от яйца и масло. Размесете, за да се комбинират всички съставки. Тестото ще бъде много лепкаво.

Прехвърлете тестото на набрашнена повърхност и месете още около 10 минути, докато тестото стане меко и еластично.

Прехвърлете в намазнена купа и оставете в хладилника за през нощта.

Сложете стафидите в рома и леко го нагрейте, докато стафидите поемат течността и станат меки.

Извадете тестото от хладилника и го размесете. Добавете стафидите и захаросаната кора и размесете и тях вътре в тесото.

Изсипете го във форма за торта с диаметър 20 см, като я увиете предварително с хартия за печене. Покрийте със стреч фолио и оставете да втаса няколко часа. (около 3-4 часа)

Загрейте фурната на 180 градуса, намажете панетонето с разбит жълтък, поръсете със захар и начупени бадеми и печете около 40-50 минути.

Преди да сервирате, поръсете с пудра захар.

Loading

  • Харесвате ли италианските десерти?

    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

6 стрийт стайл тенденции, които ще доминират тази зима

„Шъги Бейн“ – сафари в бедността