Панакотата е поредният шедьовър на италианската кухня. Представлява сладък крем, сгъстен с желатин и обикновено се добавят различни плодове. Кремът може да бъде овкусен и с кафе или шоколад. Панакотата може да се направи в най-различни форми, обикновено се прави в чашки и след това се обръща в чиния. Ето как да приготвите вкусна панакота с маракуя и мента:
Необходими продукти:
100 грама пюре от маракуя
300 мл течна сметана
250 мл високомаслено мляко
100 грама пудра захар
6 големи листа мента
2 листа желатин
Студена вода
Начин на приготвяне:
Ако използвате сурова маракуя, желатинът няма да стегне, затова трябва да сварите плода и да го направите на пюре. Сложете плода в тенджера, оставете да заври и прецедете през марля. По този начин ще махнете семките и ще остане само плодово пюре.
Сложете сметаната, млякото, захарта и ментата да заврят на силен огън. След като сместа заври, я махнете от котлона.
Сложете желатиновите листа в плитка купа и ги залейте с вода. Изчакайте 5 минути и ги извадете от водата. Сложете ги в сместа със сметаната, както и плодовото пюре. Разбъркайте всичко добре, докато желатинът се разтвори напълно.
След като сте разбъркали добре, прецедете сместа, за да няма бучки и я налейте в няколко чаши.
Сложете в хладилник, докато панакотата стегне добре. Преди да сервирате добавете още малко пюре от маракуя отгоре.
-
Обичате ли маракуя?
-
Да
-
Не
-