Торта Павлова е вкусен десерт, кръстен на руската балерина Анна Павлова. Тази торта е на базата на меренг или целувка, има хрупкава коричка и мека вътрешна част. Обикновено отгоре се подреждат пресни плодове и се украсява с бита сметана.
Смята се, че десертът е създаден в чест на танцьорката след едно от нейните турнета в Австралия и Нова Зеландия през 20-те години на миналия век.
Тази торта е много популярна в Нова Зеландия и Австралия и е важна част от празничните трапези там. Приготвя се на повечето празници, включително и на Коледа.
Многократно е поставян рекорд за най-голяма торта Павлова. Най-голямата до този момент торта е с размер 85 кв.м. и е приготвена от норвежки готвач и 35 негови помощници.
Мини тортичките Павлова са чудесен вариант, ако ще посрещате гости, тъй като голямата торта понякога се начупва при сервиране. Ето как да ги приготвите:
Необходими продукти:
- 3 белтъка
- ¾ ч. пудра захар
- ½ ч. л. царевично нишесте
- 1½ ч. л. бял оцет
- 1 ч. л. ванилия
- ½ ч. бял шоколад
- 2 чаши сметана
- 1¼ ч. вино розе
- ¾ ч. захар
- 1½ ч. малини
- 3-4 смокини
Начин на приготвяне:
Яйцата трябва да са били на стайна температура поне няколко часа. След като отделите белтъците от жълтъците, сложете белтъците в напълно суха купа. Ако има дори една капка вода, сместа ви няма да се получи.
Разбийте белтъците, докато образуват пяна. Започнете да добавяте захарта, лъжица по лъжица, като не спирате да разбивате с миксера.
Комбинирайте оцета с царевичното нишесте и ванилията. Добавете тази смес към белтъците.
Оформете малки кръгчета от сместа върху хартия за печене. Загладете с лъжица и печете 1 час в предварително загрята на 120º фурна. Не отваряйте фурната, докато блатовете се пекат.
Сложете шоколада и малко от сметаната в купа и разтопете на водна баня. Разбъркайте добре и добавете и останалата сметана. Оставете да се охлади.
Сложете виното и захарта на котлона и оставете сместа да заври. След като заври, оставете да къкри 7-8 минути, докато сосът леко се сгъсти. Добавете измитите малини и разбъркайте.
След като всичко е добре охладено, сглобете тортичките, като намажете всеки блат с малко шоколадов ганаш и добавите малко от малините, заедно със сироп.
Украсете със смокини.
-
Харесвате ли вкуса на торта Павлова?
-
Да
-
Не
-