Окрошка е традиционна руска супа, която се яде предимно през лятото, тъй като е студена и много освежаваща.
Наподобява българския таратор, но съдържа много повече продукти, включително и месо.
Тази супа съдържа някакъв вид месо или риба, краставици, репички, зелен лук, варени картофи, моркови и различни зелени подправки. Всички продукти се нарязват на ситно и се добавя специален квас, който се прави от ръжено брашно. Тази рецепта възниква през 18-ти век, но на по-късен етап квасът е заместен с кефир, разреден оцет, разредено кисело мляко или дори вода с лимонов сок.
Продуктите, които се слагат в руската супа Окрошка, наподобяват тези за руската салата, но вкусът е много по-различен.
Вижте как да приготвите тази вкусна и освежаваща руска супа:
Необходими продукти:
- 1 краставица
- 8 репички
- 3 картофа
- 4 яйца
- 300 грама пилешко филе
- ½ връзка копър
- 3 стръка зелен лук
- 3 чаши високомаслено кисело мляко (или йогурт)
- 3 чаши вода
Начин на приготвяне:
Първо трябва да сварите картофите и яйцата. Картофите се обелват и се варят до пълно омекване.
Яйцата се варят около 10 минути, след завирането на водата, за да бъдат твърдо сварени, каквито са необходими за тази супа.
Пилешкото месо също трябва да се свари до готовност.
Оставете всички продукти да изстинат, след което ги нарежете на ситни кубчета.
Измийте и обелете краставиците, след което нарежете и тях на малки кубчета.
Нарежете също репичките, зеления лук и копъра на ситно.
Комбинирайте всички съставки и ги сложете в хладилника за 30 минути.
Когато сте готови да сервирате, добавете млякото, йогурта или какво сте решили да използвате. Посолете на вкус и сервирайте.
Тази супа винаги се сервира студена. Когато времето е твърде горещо, може да се сложат няколко кубчета лед, за да я поддържат студена.
-
Опитвали ли сте супа Окрошка?
-
Да
-
Не
-