Пастата е подходяща за всяко време от годината, но сосовете и съставките, с които се приготвя, правят рецептите подходящи за различните сезони.
Една от най-вкусните рецепти за лятото е лингуини със скариди и тиквички. Като цяло морските дарове са по-предпочитани през лятото, а тиквичките са в сезон сега. Това ястие е леко, но в същото време засищащо, което го прави страхотно за по-топлите дни.
Лингуини е вид дълга суха паста, която се прави от твърда пшеница. Лингуините наподобяват спагети, но не са кръгли, а с плоска форма. Този вид паста произлиза от залива на Генуа и се счита, че е създадена през 19-ти век.
Лингуините се съчетават най-добре с песто, морски дарове и зеленчукови сосове. Не се комбинира много добре с доматен сос.
Ето как да приготвите лингуини със скариди, тиквички и сметана:
Необходими продукти:
- 35-40 скариди
- 6 скилидки чесън
- 3 с.л. зехтин
- 2 средно големи тиквички
- 1 глава лук
- 500 грама паста лингуини
- 1 ч.л. босилек
- 1 ч.л. риган
- сол и черен пипер
- 1 к.л. лют червен пипер
- 250 мл сметана за готвене
- 150 грама пармезан
Начин на приготвяне:
Почистете скаридите и ги комбинирайте с половината чесън, лютия червен пипер и 1 с.л. зехтин. Разбъркайте, за да се покрият с маринатата и оставете да престоят поне 30 минути.
Измийте и нарежете тиквичките на лентички. Посолете ги обилно и ги сложете в гевгир, за да се изцедят. Това се прави, за да се премахне горчивината.
Сварете пастата в подсолена вода. Когато е готова, изцедете я и запазете малко от водата, в която се е варила.
В голям тиган запържете останалия чесън, заедно с ригана, босилека, сол и черен пипер.
Изплакнете тиквичките от солта, подсушете ги и ги добавете в тигана.
Добавете и нарязания на ситно лук. Гответе 4-5 минути, докато зеленчуците омекнат.
Извадете зеленчуците от тигана и запържете скаридите в него.
Гответе докато скаридите станат розови.
След това върнете зеленчуците в тигана, добавете сметаната и разбъркайте, за да може всичко да се овкуси добре.
Гответе няколко минути, докато сосът се сгъсти, след което добавете сварената паста.
Добавете настъргания пармезан.
-
Опитвали ли сте лингуини?
-
Да
-
Не
-