Нахутът е бобово растение, което е много богато на протеини. Нахутът е и с високо съдържание на витамин Е, благодарение на което укрепва имунитета и поддържа здравето на косата и кожата. Високото съдържание на цинк също укрепва имунната система. Нахутът съдържа също изофлавони, лецитин и фолиева киселина.
Има много разнообразни рецепти с нахут, вижте как да приготвите вкусна и полезна крем супа:
Необходими продукти:
- 3 консерви от 400 грама нахут или 1 1/2 ч. сух нахут
- 3 с. л. зехтин
- 2 глави лук
- 4 скилидки чесън
- 1 стрък мащерка
- 1/2 ч. бяло вино
- 4 ч. зеленчуков бульон
- сол
- магданоз
Начин на приготвяне:
Ако използвате сух нахут, накиснете го в студена вода и оставете в хладилника за 1 нощ.
Запържете лука, чесъна и мащерката в зехтин. Гответе около 10-15 минути, като разбърквате от време на време.
Добавете нахута и виното.
Оставете виното да се изпари, след което добавете бульона.
Оставете да ври, докато нахутът омекне. Ако използвате сух нахут ще са нужни около 1.5-2 часа, а ако използвате такъв от консерва, около 30 минути.
Пасирайте супата и посолете.
Поръсете с пресен магданоз преди сервиране.
-
Обичате ли нахут?
-
Да
-
Не
-