Кокода е традиционно ястие за Фиджи, което представлява нещо като севиче с кокосово мляко. Млякото се добавя, за да се балансира киселинността на сока от лайм. Имайте предвид, че ако не харесвате лайм, можете да го замените с лимон.
Това ястие обикновено се приготвя с „валу“ или испанска скумрия, сок от лайм, люти чушки, лук и морска вода. Може да се използва и друг вид риба, например махи-махи, треска или друг вид бяла риба. По-добрият вариант е да избирате соленоводни риби.
Използването на морска вода вече не е толкова популярно и тя е заместена с кокосово мляко.
Това ястие е много подходящо за свежа, лека вечеря. Приготвя се бързо и може да се сервира с ориз, тортила или черупки за тако, за да бъде по-хранително. Ако искате да бъде по-леко, не добавяйте тези неща.
Ето как да приготвите традиционно фиджийско рибно севиче Кокода:
Необходими продукти:
- 350 грама риба махи- махи или друг вид бяла риба
- ¾ ч.ч. сок от лайм
- ¾ ч.ч. кокосово мляко
- 2 домата
- 1 зелена чушка
- 1 глава лук
- ½ краставица
- ¼ ч. магданоз
- 1 люта чушка
- 1 с.л. кокосово масло
- сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
Измийте, почистете и обезкостете рибата, след което я нарежете на кубчета. Сложете я в купа и полейте с изцедения сок от лайм.
Сложете рибата в хладилника за около 6 часа.
След това запържете рибата в загрятото кокосово масло. Овкусете я със сол и черен пипер и оставете да се готви. Ще разберете, че рибата е сготвена, по това, че кожата ще стане бяла и непрозрачна.
Когато рибата се сготви добре, добавете кокосовото мляко и почистените и нарязани на кубчета зеленчуци.
Разбъркайте добре, подправете със сол и черен пипер и оставете да се готви до пълно омекване на зеленчуците.
Разпределете ястието в купички и по желание добавете ориз или друга добавка.
-
Опитвали ли сте ястие от фиджийската кухня?
-
Да
-
Не
-