Днес идва астрономическата пролет и е време да започнем да хапваме по-свежи неща. Едва ли има нещо по-свежо от този вкусен лимонов десерт.
Лимоновият тарт е френски десерт и като всеки друг шедьовър на френската кухня има деликатен и изискан вкус.
Смята се, че лимоновият тарт е създаден още през 18 век от протестантските квакери в Англия.
Единственото по-специфично при приготвянето на този лимонов тарт е, че ще имате нужда от специална тавичка за тарт, с вълнообразен ръб.
Необходими продукти:
За блата:
- 180 грама брашно
- 50 грама захар
- 115 грама масло
- щипка сол
- 1 яйце
- 1 ч.л. ванилия
За пълнежа:
- 3 яйца
- 150 грама захар
- 1 с.л. настъргана лимонова кора
- 120 мл лимонов сок (от около 2-3 лимона)
- 2 с.л. сметана
- 115 грама масло
Начин на приготвяне:
Комбинирайте брашното, захарта и солта.
Добавете маслото и разбъркайте, докато се получи ронливо тесто.
Добавете яйцето и ванилията и го размесете отново. За да проверите дали тестото е добре омесено, стиснете малка част от него между пръстите си. Трябва да бъде лепкаво и не прекалено ронливо.
Увийте го в найлоново фолио и оставете в хладилника за около час.
Разточетете тестото и го сложете във формата за тарт. Притиснете го хубаво към дъното и страните на формата и изрежете излишното тесто.
Сложете го за 30 минути във фризера преди печене. Когато тестото е студено има по-малка вероятност да се свие при печене.
Сложете някаква тежест (боб, ориз или друго) и печете около 20 минути на 190 градуса.
За да направите пълнежа, разбийте яйцата със захарта, лимоновата кора, лимоновия сок и сметаната.
Сложете купата във вряща вода и гответе на водна баня, докато сместа започне да се сгъстява. Това ще отнеме около 20 минути.
След това прецедете крема и добавете маслото към него.
Пълнежът се изсипва в готовия блат, след което е напълно изстинал.
След като сглобите тарта, оставете го в хладилника за 4 часа.
Можете да украсите тарта със свежи плодове, билки и дори цветя.
-
Обичате ли лимонови десерти?
-
Да
-
Не
-