Наполеон или Милфьой е многопластов десерт, чийто произход не е много ясен, но се смята, че е френски десерт. Името на десерта се превежда като „хиляда листа“.
По оригинална рецепта тортата се състои от 3 слоя бутер тесто и 2 слоя крем.
Първите сведения за рецептата са от 1651 година и се смята, че е изобретена от французина Пиер де ла Варен. По-късно Мари- Антоан Карем я подобрява.
В наши дни има хиляди варианти на торта Наполеон, дори и солени такива. Предлагаме ви лесна рецепта за торта Наполеон с бутер тесто:
Необходими продукти:
- 3 листа бутер тесто
- 4 яйчни жълтъка
- 1 ч. захар
- 4 с. л. брашно
- 3 1/2 ч. мляко
- 1/2 ч. л. ванилия
- 1/2 ч. масло
Начин на приготвяне:
Разбийте яйцата и захарта с миксер. Добавете брашното, както и 1/2 ч. мляко и разбъркайте отново.
Сложете 3 чаши мляко в тенджера и го затоплете на котлона. Млякото не бива да завира.
Бавно изсипете яйчената смес към топлото мляко, като разбърквате непрестанно.
Оставете крема на котлона, докато се сгъсти, но не забравяйте да го разбърквате постоянно.
Размразете бутер тестото и го разточете.
Надупчете тестото с вилица и изпечете блатовете.
Докато са още много топли, изрежете блатовете в желаната форма. Остатъците запазете, за да ги натрошите отгоре.
Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна около 20 минути.
Разбийте маслото с миксера и го добавете към крема. Добавете и ванилията.
Наредете тортата, като редувате блат и крем.
Измажете готовата торта с крем, поръсете с натрошените блатове и украсете тортата по ваш вкус.
Можете да използвате различни плодове или филирани бадеми, например.
-
Обичате ли торта Наполеон?
-
Да
-
Не
-