in

ЕхаЕха ПлачиПлачи

„Graceland“ – невероятното имение на Елвис Пресли

Снимка: goamerika/instagram

На 7 юни 1982 г. имението на Елвис Пресли „Грейсленд“ отваря врати за посетители. Открито е от бившата му съпруга Присила Пресли.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by GoAmerika (@goamerika)

Построено е през 1939 г. в изцяло колониален стил. Намира се в Мемфис, Тенеси, и се простира върху площ от почти 14 акра.

Снимка: goamerika/instagram

Елвис го купува през 1957 г. и плаща за него 100 000 долара. Така изпълнява обещание, което дал на майка си като малък. Музикалният идол обещал да стане богат и да ѝ купи красива къща, където да живее и да не ѝ се налага да работи.

Снимка: goamerika/instagram

Елвис успява да изпълни обещанието си – той живе с родителите си, които са погребани в имението. Гробовете им са в Медитативната градина.

Имението

Снимка: goamerika/instagram

„Грейсленд“ се състои от 23 стаи, които са разпределени на два етажа, има няколко постройки, конюшни. Посетителите могат да разгледат музикалната стая на Елвис, трапезарията, дневната, кухнята, телевизионната стая, както и стаята джунгла. В музея могат да се видят и колите на певеца, както и тракторът, с който той обикалял понякога земите в имението си.

Снимка: goamerika/instagram

По време на Гражданската война тази земя е част от ферма с площ 500 акра. През 50-те години на миналия век „Грейсланд“ е използвана от християнска църква. Елвис Пресли обаче бързо започва да преструктурира и оформя. Той добавя спортно игрище, розова каменна ограда в Алабама и порти от ковано желязо, оформени като гигантски китари.

Снимка: goamerika/instagram

Певецът живее в имението до смъртта си на 16 август 1977 г. Първоначално е погребан в гробището на Горски хълм в Мемфис, Тенеси. След проблемите със сигурността в гробището, през октомври 1977 г. семейство Пресли се премества в Грейсленд. Гробът на Елвис е под бронзовата плоча близо до кръглия басейн с бодливи фонтани, осветени с цветни светлини в имението.

Снимка: goamerika/instagram

След смъртта на певеца „Грейсланд“ е отворено за обиколки, а през 1982 г. е включено в Националния регистър на историческите места. Днес е музей и паметник. Това е вторият най-посещаван дом в Америка, на второ място след Белия дом във Вашингтон.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

„Малки жени“ от Луиза Мей Олкът завършва със „Синовете на Джо“

Авиокомпания

9 неща, които авиокомпаниите не ни казват