in

9 съвета как да удължите живота на смартфона и лаптопа

Животът на смартфоните е между 2 и 10 години, в зависимост от марката и най-вече начина на употреба. Ако внимавате да не го счупите, грижите се за батерията правилно и актуализирате приложенията си, телефонът ви ще издържи много по-дълго. Това се отнася и за лаптопите и всяка друга електроника.

Има няколко неща, които никога не бива да правите с джаджите си, ако не искате да ги повредите и да съкратите живота им:

1. Никога не използвайте метални инструменти, за да почиствате порта за зареждане

Всичко, което е избработено от метал, като нож, фиба, кламер и т.н. може да надраска порта за зареждане и да ви създаде много проблеми. Портът за зареждане често се зацапва и трябва да бъде почистван. Единият вариант е да се доверите на професионалист, който има специални инструменти, а другият вариант е да използвате клечка за зъби. Тя е достатъчно тънка, за да можете да бръкнете в порта и да го почистите, а дървото няма да навреди на телефона ви.

2. Не оставяйте телефона си на слънце

Не бива да оставяте телефона си на слънце при никакви обстоятелства. Ако го оставите да се зарежда до прозореца, слънцето ще направи процеса по-бавен. Освен това екранът поглъща слънчевите лъчи, което може да повреди пикселите. Ако телефонът ви прегрее, което задължително се случва ако стои твърде много време на слънце, ще започне да се изключва.

3. Не чакайте батерията да падне на 0%, за да заредите телефона си

Батерията работи най-добре, когато е заредена между 20-80%. Не чакайте да падне на 0%, за да заредите телефона и избягвайте да го зареждате до 100%. Това ще намали живота на батерията. Идеалният вариант е да зареждате телефона до 50%, тъй като по този начин половината от литиевите йони са в слоя от литиево-кобалтов оксид, а останалите са в графитния слой. Не е особено практично да зареждаме телефоните си до 50%, така че си поставете 80% като горна граница.

4. Не мокрете телефона прекалено често, дори да е водоустойчив

Въпреки че има телефони, които са водоустойчиви, това не означава, че е добре да ги мокрите постоянно. Ако телефонът случайно падне във вода или се намокри от дъжда, нищо няма да му стане, но не е добре да бъде във вода твърде дълго. Влагата може да повреди хардуера, така че не мокрете телефона си често, дори да е водоустойчив.

5. Не изтегляйте приложения от съмнителни сайтове 

Често хората теглят приложения от съмнителни сайтове, с цел да не плащат за тях, но това може да бъде много опасно за устройството ви. За да не напълните телефона си с вируси, теглете приложения само от официалните сайтове. За да имате допълнителна защита, можете да инсталирате и антивирусна програма на телефона си.

6. Почиствайте клавиатурата на лаптопа си редовно 

Клавиатурата е едно от най-мръсните неща. По нея се събират прах, косми, остатъци от храна и други. Тази мръсотия натоварва вентилаторите на компютъра и може да ви създаде проблеми. Почиствайте бюрото и клавиатурата си често, за да може компютърът ви да работи по-добре.

7. Не зареждайте телефона си цяла нощ

Зареждането на телефона в продължение на 8-10 часа може да бъде много вредно. Както вече споменахме, зареждането на 100% не е препоръчително. Непрестанното подаване на ток към устройството цяла нощ ще съкрати живота на батерията.

8. Не вдигайте лаптопа си за екрана

Вдигането на лаптопа, ако сте го хванали само за екрана, може да бъде много вредно за него. По този начин можете да повредите екрана. Хващайте лаптопа с две ръце, в долната част, за да избегнете изпускане или повреда на екрана.

9. Не използвайте препарати за почистване на екрана

Ако почиствате екрана на лаптопа си с препарат за прозорци, спрете да го правите. Химикалите, които се съдържат в препаратите, са прекалено агресивни. Използвайте препарат, който е предназначен за екрани или го почиствайте само с вода и микрофибърна кърпа.

Loading

  • Чакате ли батерията на телефона ви да падне до 0% преди да го заредите?

    • Да
    • Не, включвам го, когато достигне 20%

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Снимка: Facebook/Калоферското мъжко хоро на Йордановден

Милост за калоферското хоро!

Букатини с пушена сьомга