Тиквата. Често я наричат царицата на есента. Заради есенните цветове и аромати, които е събрала в себе си, но и заради многото кулинарни роли, които има в сезона. Тя спада към групата на т.нар. „плодови зеленчуци“ – правим я на супа, на пюре, добавяме я в салати, компонент е на основно, а идеите за десерти с тиква са неизчерпаеми.
Благодарение на дебелата си кора, тиквата запазва в себе си богатство от витамини и минерали. Някои сортове са по-богати на каротин дори от морковите, шампион е и по съдържание на желязо. А заради наличието на витамините К, D и Е се препоръчва на бременни, деца и вегетарианци. Тиквата често е и първата храна при захранване на бебето.
Днес поканихме някои любими кулинарни блогъри, за да ни представят своята интерпретация на тема „Тиква“.
1. Чийзкейк с тиква от Наталия Тодорова, The Little Chef
Още рецепти от Наталия Тодорова може да откриете във Facebook и Instagram.
2. Мини тиквени палачинки от Кристина Орсова, В чехлите на мама
3. Нисковъглехидратни безглутенови гевречета с тиква и лешници от Ради Бичева, Подправено с любов
4. Крем с печена тиква и маскарпоне от Харитина Виденова, Професия Мама
5. Безглутенова шоколадова торта с тиква и лешници от Станка Стоянова, Know How to Cook
Останалите четири рецепти вижте ТУК