in

9 пъти, в които не трябва да плащате с кредитна карта

кредитна карта

Използването на кредитна карта има редица предимства, но има ситуации, в които не е желателно да се разплащате с нея, тъй като рискувате да станете жертва на измама и кражба на лични данни. Вижте 9 ситуации, в които трябва да избягвате плащане с кредитна карта:

1. Когато адресът на уебсайтът не започва с „HTPPS“

Ако не виждате тези пет букви в адресната регистрация на уебсайта, от който искате да пазарувате, това означава, че той не е защитен. Също така ако адресът не включва последното „S“, откажете се да плащате с кредитна карта. Може да извършите плащането с PayPal.

2. Когато отговаряте на имейл

По-добре е да предоставите данните за вашата кредитна карта по телефона, отколкото в имейл. Фишинг атаките имат за цел да извличат точно такива данни. Ако видите правописни грешки, съмнителни лога, странно използване на езика (буквален превод от Google), трябва да бъдете внимателни с подобни уебсайтове.

3. На хора, които събират средства за благотворителност на улицата

Доста често в големите градове срещаме хора по улиците, които набират средства за благотворителност за различни каузи – околна среда, болни деца, животни и други. Трябва да бъдете много внимателни с тях. Ако искате да дарите и нямате кеш, по-добре посетете уебсайта им и ако е защитен, направете дарение там.

4. Когато говорите с някого по телефона

Избягвайте да давате информация за кредитната си карта по телефона, тъй като няма как да бъдете сигурни къде ще отиде тази информация след като приключите разговора. Един от най-често срещаните случаи за предоставяне на тези данни по телефона е при покупка на храна. В тези случаи по-добре поръчайте онлайн или платете в кеш при получаване на доставката.

5. Когато онлайн търговец няма отзиви или предишни обяви

Ако обмисляте покупка онлайн, винаги проверете отзивите за търговеца и предишните му обяви. Това ще ви помогне да прецените дали покупката си заслужава и отговаря на качеството, което очаквате. Хубаво е да проверите и дали в уебайта са посочени контакти на търговеца, включително адрес и телефонен номер.

6. Когато правите покупка, която не можете да си позволите

Кредитните карти обикновено се използват за удобство и предоставят по-голяма защита за потребителите. Трябва да внимавате как ги използвате и опитайте да го правите само в случаите, в които сте сигурни, че можете да покриете сумите напълно в края на месеца. Не е хубаво да трупате дългове по кредитната си карта, тъй като комисионните са доста високи.

7. Когато търговецът взима вашата карта и плащането се извършва далеч от полезрението ви

Този сценарий е често срещан, когато плащате в ресторант или бар. Не позволявайте на който и да е търговец да вземе картата ви, без да я виждате през цялото време, тъй като има риск да я снима и след това да прави покупки през нея без вашето знание. Затова не изпускайте картата си от поглед.

8. Когато пазарувате онлайн, докато сте вързани към обществен Wi-Fi

Въвеждането на каквато и да е лична информация може да представлява риск, ако интернет връзката не е защитена с парола. В този случай всяка лична информация може да бъде прочетена от всеки, който се опитва да пробие мрежата. Най-добре е да изчакате с покупката докато имате възможност да я направите от защитена мрежа.

9. Когато купувате от обществен компютър

Когато сърфирате в мрежата на обществен компютър или устройство на друго лице, в никакъв случай не попълвайте лични данни или кредитна карта. Общественият компютър може да има устройство или софтуер за запис на всички ваши натискания на клавиши или злонамерен софтуер с други инструменти за кражба на вашата информация.

Прочетете още:

5 пъти, в които излагате вашата дебитна карта на риск

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Ford

Историята на Ford Motor Company

стреса

10 изненадващи начина, по които стресът може да бъде полезен