in

9 признака, че прекарвате твърде много време във Facebook

facebook

Facebook е чудесен начин да прекарвате свободно време и да поддържате контакти с близки хора, но не трябва да прекалявате с престоя там. Вижте 9 признака, които могат да ви подскажат, че е време да намалите престоя в социалната мрежа:

1. Facebook е вашата защитна стена

Когато сте на социално събитие и изведнъж останете сами за момент, може да отворите Facebook, за да не се чувствате неудобно. Но да използвате този момент, за да се смесите с други хора, ще ви помогне да изградите увереността си. Навиците, които сме си изградили през последните две години около машините, могат да ни попречат да общуваме пълноценно с други хора и да не се чувстваме сигурни в компанията им. Ще бъдете по-спокойни ако спрете да използвате Facebook като патерица.

2. Смятате, че всеки е по-добър от вас

Хората често се сравняват с другите хора, за да преценят къде се намират спрямо останалите. Във Facebook обаче всеки е по-добре отколкото в действителност. Хората често си публикуват снимки от екзотични места, заведения, весели компании, които не винаги отговарят напълно на реалността. Това може да ви накара да се почувствате зле, но трябва да сте наясно, че човек рядко говори за своите борби и несигурност в социалните мрежи. Прекарването на твърде много време в гледане на невероятните преживявания на други хора може да ви накара да се чувствате зле.

3. Дразните се, когато се срещате с приятели

Този гняв, разочарование и завист може да се пренесе в отношенията ви в реалния живот с даден човек, когото следите в социалната мрежа и тайничко му завиждате. Когато обаче се видите с него, много вероятно е негодуванието ви да премине. Разберете за себе си дали сте в токсично приятелство.

4. Прекарвате време във Facebook и отлагате други задачи

Няма нищо лошо да прекарвате известно време в социалната мрежа. Кратките почивки през деня повишават креативността и производителността. Проблемът е, че една бърза 10-минутна почивка бързо може да се превърне в половин час. Затова е хубаво да следите колко време използвате социалните мрежи и за какво. 15-минутната пауза във Facebook е чудесен начин да се разтоварите, за да можете да се съсредоточите в работата си след това.

5. Публикациите на вашите приятели ви дразнят

Прекарването на по-дълго време в социалната мрежа обикновено има негативни последствия. Когато ваш приятел публикува нещо, с което не сте съгласни, първата ви реакция вероятно е защитна. Но ако продължително време се дразните на публикациите му, по-добре го блокирайте, за да не ви се появяват.

6. Не можете да спрете да гледате, докато не видите нещо интересно

Според някои експерти дизайнът на Facebook е пристрастряващ. Когато разглеждате нюзфийда си и не намирате нищо интересно, ако не можете да спрете да го правите, докато не видите такова, е признак, че трябва да намалите престоя си там. Информацията е интересна от време на време, а желанието ни да продължим да скролваме се засилва още повече.

7. Facebook е вашият основен източник на новини

Социалната мрежа е залята от фалшиви новини. Най-добрият начин да ги отсейвате е да я използвате за това, за което е създадена – социални контакти. Новините може да следите в сайтове за новини, на които наистина вярвате. Или ако видите нещо в непозната медия, да го проверите поне в още два независими източника.

8. Не сте подкрепящ приятел

Мозъците ни са програмирани да приемат, че останалите хора мислят като нас. Особено когато взимодействате през екран, често се случва да тълкувате погрешно какво казват другите и да не можете да разберете тяхната гледна точка. Когато например видите ваш приятел, който се оплаква във Facebook, че е имал лош ден, често сте склонни да видите публикацията и да я игнорирате.

9. Разсейвате се от децата си

Вероятно сте повече от наясно колко често децата ви са във Facebook. Ако се опитвате да зададете ограничения, уверете се, че и вие спазвате тези правила. Не бъдете във Facebook, когато те се опитват да говорят с вас. Те се учат именно от вас как да разпределят времето си и вие трябва да им бъдете добър модел за подражание.

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

ива стоянова

Журналистката Ива Стоянова издаде първия си роман

Версаче

Историята на емблематичната модна къща Версаче