in

9 начина да се справите с праха вкъщи

Почистване прах

Домашният прах е един от най-честите причинители на алергия. Освен че вреди на здравето ни, кара домът ни да изглежда мръсен дори няколко часа след като сме почистили. Въпреки че има най-различни препарати, обещаващи по-малко натрупване на прах, различни уреди за пречистване на въздуха и т.н., няма нещо, което може да ни помогне да се справим с праха веднъж завинаги.

Но е важно да намалим количеството прах в дома си и има няколко начина да се справим с тази задача:

1. Дръжте прозорците затворени

Прозорци

Проветряването на жилището поне 2 пъти на ден е задължително, но избягвайте да държите прозорците отворени през целия ден, особено ако живеете в голям град. Освен със свеж въздух, ще се сдобиете с двойно количество прах. Отвън влизат всякакви прашинки, включително такива от растенията, които също могат да причинят алергии.

2. Перете възглавниците си редовно

Възглавници

Колкото и да е неприятно, възглавниците са пълни с акари, тъй като те се хранят с мъртвите кожни клетки. Акарите са толкова малки, че не могат да се видят с просто око, но в 1 грам прах има стотици акари. За да се справите с тях, перете възглавниците си редовно и почиствайте матраците, дивана и всички меки мебели вкъщи.

3. Почиствайте пода всеки ден

Почистване на пода

След мебелите, подът е мястото, което събира най-много прах. Особено местата, които са трудно достъпни, като пространството под дивана, первазите на прозорците и т.н. Най-добрият вариант е да почиствате пода всеки ден, като минавате с прахосмукачката и след това го измивате с моп.

4. Почиствайте килимите редовно

Почистване килими

Килимите и постелките са като магнит за прах. Почиствайте ги редовно с прахосмукачката, а по-малките килими изтупвайте поне веднъж на две седмици. Можете да закачите килима на парапета на терасата и да го почистите с метлата. За ежедневно почистване, прахосмукачките робот вършат чудесна работа.

5. Не пренебрегвайте пердетата

Пердета

Повечето прозорци не са идеално уплътнени и поради тази причина пердетата и завесите събират много прах. Перете пердетата редовно, а ако на прозорците ви има щори, почиствайте ги с влажна кърпа веднъж седмично.

6. Сложете изтривалка пред входната врата

Килимче

Вместо да се чудите как да почистите праха, най-добре е да предотвратите попадането му в жилището. Сложете изтривалка пред входната врата и почиствайте обувките си всеки път, преди да влезете вкъщи. По този начин значително ще намалите количеството на праха.

7. Не влизайте вкъщи с обувки

Чехли

Добре е да имате правило „без обувки вкъщи“. Освен прах, с обувките ще внесете много бактерии и мръсотия, от които нямате нужда. Когато имате гости, молете ги да се събуят преди да влязат.

8. Инвестирайте в пречиствател за въздух

Пречиствател въздух

Пречиствателите за въздух могат да „хващат“ праховите частици преди да са попаднали на пода, в килима или върху мебелите ви. Инвестирайте в качествен пречиствател, който разполага с добри филтри и ги почиствайте редовно.

9. Не забравяйте тавана

Таван

Вероятно не сте се досещали, но таванът също има нужда от почистване от време на време. Можете да използвате стълба или по-дълъг накрайник на прахосмукачката, за да почиствате тавана. Можете да го минавате и с микрофибърна кърпа.

  • Колко често почиствате праха вкъщи?

    Почистване прах
    • Всеки ден
    • 2-3 пъти седмично
    • Веднъж седмично

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Аквафаба

Аквафаба – веган заместителят на яйцата

Беназир Бхуто

Беназир Бхуто – първата жена премиер на Пакистан