in

9 начина да се справите с праха вкъщи

Почистване прах

Домашният прах е един от най-честите причинители на алергия. Освен че вреди на здравето ни, кара домът ни да изглежда мръсен дори няколко часа след като сме почистили. Въпреки че има най-различни препарати, обещаващи по-малко натрупване на прах, различни уреди за пречистване на въздуха и т.н., няма нещо, което може да ни помогне да се справим с праха веднъж завинаги.

Но е важно да намалим количеството прах в дома си и има няколко начина да се справим с тази задача:

1. Дръжте прозорците затворени

Прозорци

Проветряването на жилището поне 2 пъти на ден е задължително, но избягвайте да държите прозорците отворени през целия ден, особено ако живеете в голям град. Освен със свеж въздух, ще се сдобиете с двойно количество прах. Отвън влизат всякакви прашинки, включително такива от растенията, които също могат да причинят алергии.

2. Перете възглавниците си редовно

Възглавници

Колкото и да е неприятно, възглавниците са пълни с акари, тъй като те се хранят с мъртвите кожни клетки. Акарите са толкова малки, че не могат да се видят с просто око, но в 1 грам прах има стотици акари. За да се справите с тях, перете възглавниците си редовно и почиствайте матраците, дивана и всички меки мебели вкъщи.

3. Почиствайте пода всеки ден

Почистване на пода

След мебелите, подът е мястото, което събира най-много прах. Особено местата, които са трудно достъпни, като пространството под дивана, первазите на прозорците и т.н. Най-добрият вариант е да почиствате пода всеки ден, като минавате с прахосмукачката и след това го измивате с моп.

4. Почиствайте килимите редовно

Почистване килими

Килимите и постелките са като магнит за прах. Почиствайте ги редовно с прахосмукачката, а по-малките килими изтупвайте поне веднъж на две седмици. Можете да закачите килима на парапета на терасата и да го почистите с метлата. За ежедневно почистване, прахосмукачките робот вършат чудесна работа.

5. Не пренебрегвайте пердетата

Пердета

Повечето прозорци не са идеално уплътнени и поради тази причина пердетата и завесите събират много прах. Перете пердетата редовно, а ако на прозорците ви има щори, почиствайте ги с влажна кърпа веднъж седмично.

6. Сложете изтривалка пред входната врата

Килимче

Вместо да се чудите как да почистите праха, най-добре е да предотвратите попадането му в жилището. Сложете изтривалка пред входната врата и почиствайте обувките си всеки път, преди да влезете вкъщи. По този начин значително ще намалите количеството на праха.

7. Не влизайте вкъщи с обувки

Чехли

Добре е да имате правило „без обувки вкъщи“. Освен прах, с обувките ще внесете много бактерии и мръсотия, от които нямате нужда. Когато имате гости, молете ги да се събуят преди да влязат.

8. Инвестирайте в пречиствател за въздух

Пречиствател въздух

Пречиствателите за въздух могат да „хващат“ праховите частици преди да са попаднали на пода, в килима или върху мебелите ви. Инвестирайте в качествен пречиствател, който разполага с добри филтри и ги почиствайте редовно.

9. Не забравяйте тавана

Таван

Вероятно не сте се досещали, но таванът също има нужда от почистване от време на време. Можете да използвате стълба или по-дълъг накрайник на прахосмукачката, за да почиствате тавана. Можете да го минавате и с микрофибърна кърпа.

  • Колко често почиствате праха вкъщи?

    Почистване прах
    • Всеки ден
    • 2-3 пъти седмично
    • Веднъж седмично

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Аквафаба

Аквафаба – веган заместителят на яйцата

Беназир Бхуто

Беназир Бхуто – първата жена премиер на Пакистан