in

8 шокиращи факта за Испанския грип

Испански грип
Снимка: Уикипедия

Испански грип е названието на световната пандемия, обхванала целия свят през 1918 г. Тя продължава две години, а данните за смъртността са наистина ужасяващи. Вижте 8 шокиращи факта за този период, които вероятно не знаете:

1. Испанският грип е най-смъртоносната пандемия, която светът е виждал

Пандемията започва през януари 1918 г. до 1920 г., достигайки разпространение чак до Арктика и отдалечените островни групи в Тихия океан. Данните за смъртността варират в широки граници – между 20 и 50 млн. души. Предполага се, че реалните числа са някъде около 100 млн. души, тъй като някои региони не водят медицински досиета на случаите. Това прави между 3% и 5% от населението на Земята.

2. Испанският грип не идва от Испания

В края на Първата световна война по-голямата част от държавите цензурират информацията в медиите, за да предотвратят появата на нежелани новини, засягащи морала на техните войски. Те цензурирали всяка информация, засягаща нов щам на грипа, за да държат войниците си фокусирани върху войната. Испания е неутрална във войната и е единствената държава, в която медиите били свободни да съобщават каквото си поискат. Хората започнали да вярват, че грипът идва от Испания, тъй като единствено там се съобщава за него. Междувременно испанските медии го наричали френски грип.

3. Пандемията имала множество вълни от огнища

Първата вълна на грипа се разпространява през първите месеци на 1918 г. в сравнително лека форма. Повечето хора съобщават за типични грипни симптоми и се възстановявали в рамките на няколко дни. Смъртните случаи не били много.

Втората вълна била много по-смъртоносна поради мутации във вируса. Тя се разпространявала в много части на света заради движението на различни войски в края на Първата световна война.

Третата вълна започнала в Австралия през януари 1919 г. Тя била също толкова смъртоносна като втората, въпреки, че нямало война и толкова голямо движение на хора.

4. Повече американски войници умират не в битка, а от Испанския грип

Когато втората вълна достига САЩ, тя удря бързо и силно. Случва се във времето, в което около 1 млн. американски мъже са се насочили към фронтовата линия. Смята се, че около 26 000 мъже са загинали по време на тази офанзива. Испанският грип е убил два пъти повече – 15 000 войници умират във Франция от грипа и около 30 000 на територията на САЩ.

5. Никой не е имал идея как да се бори с грипа

Водещи медицински експерти в световен мащаб били напълно безсилни да се борят с пандемията. Лекарите препоръчвали всичко, което смятат, че ще помогне, или поне ще облекчи симптомите. Лекари в САЩ препоръчвали по 30 грама аспирин на ден на болните, което се оказало фатално. Те не подозирали, че той е толкова токсичен във високи дози, а това увеличило броя на смъртните случаи при втората вълна.

6. Испанският грип засягал хора на всякаква възраст

Обичайните форми на грип обикновено не са опасни. Най-засегнати са децата, бременни жени, възрастни хора и такива с други заболявания. При Испанския грип обаче ситуацията била различна – много от смъртните случаи били на млади жени и мъже, които нямали странични заболявания, които биха могли да усложнят състоянието им.

7. Социалната дистанция помогнала за предотвратяване на нови смъртни случаи

Редица държави предприемат мерки за справяне със заразата. Някои реагирали по-бързо от други и забранили масови събирания. Установено е, че тези, които са въвели строги ограничения още при първата вълна, са имали с 50% по-ниска смъртност от останалите. А тези, които са премахнали ограниченията по-рано, са причинили масово връщане на вируса.

8. Много съвременни щамове на грипа са потомци на Испанския грип

Учените са успели да проучват генетиката на вируса от проби, взети от телата на заразени хора, които са били замразени в продължение на десетилетия в Аляска. Беше установено, че Испанският грип е просто друга разновидност на H1N1, най-разпространената форма на грип, срещана днес.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

„Модистката от Париж“ – пътят от ада на войната до ателието на Диор

числа

Скритата сила на числата