in

8 случая, в които паролите ви могат да бъдат хакнати

Парола

Може да си мислите, че паролата ви е сигурна, защото съдържа букви, цифри и специални знаци, но това съвсем не е така. Вижте при какви условия паролата ви може да бъде хакната изключително лесно:

1. Ако паролата ви е „парола“

Учудващо, но „парола“ винаги се озовава на първо място сред най-популярните пароли, според хакерите. Други популярни пароли са: „123456“, „12345678“ и други подобни.

2. Не проверявате „силата“ на паролата

Някои сайтове имат опцията да показват колко силна е паролата, която сте измислили. Може да ви се струва абсурдно, но е добре да следите какво показва. Вашата парола се включва във формула и ви показва точно какви са нейните най-силни страни (символи) и слаби страни (последователни букви).

3. Използвате една и съща парола за всичко

Никога не бива да слагате една и съща парола на всичко. Вероятно се досещате, че не е добра идея да сложите една и съща парола на профила си във фейсбук и на мобилното си банкиране, например.

4. Вашият таен въпрос е твърде лесен

Сайтовете често ще ви молят да предоставите защитен въпрос и отговор, които да използвате, когато забравите паролата си. Опитайте с нещо сложно или лично, за да намалите шанса за хакване на профила ви.

5. Използвате често срещана фраза

Точно както не трябва да имате очевиден отговор на тайния въпрос, не трябва паролата ви да съдържа дума или фраза, която е значима за вас, като името на сестра ви или родния ви град. Опитайте да включите „противоречиви“ думи, като най-малко любимия ви цвят или мястото на най-малко любимата ви ваканция.

6. Не сте използвали интервал

Много сайтове и програми не ви позволяват да използвате интервал в паролата си, ето защо е ценно да го правите, когато можете. Всеки, който се опитва да отгатне вашата парола, може дори да не се сети да докосне интервала.

7. Не е достатъчно дълга

Експертите казват, че паролата ви трябва да е дълга 12-14 знака, ако е възможно. Подобно на използването на интервали, много сайтове не позволяват такава дължина, което може да осигури повишаване на сигурността.

8. Не използвате двуфакторно удостоверяване

След като въведете паролата си, сайтовете и услугите, които използват двуфакторно удостоверяване, ви молят да предоставите допълнителна информация. Може да бъде пръстов отпечатък, потвърждение от друго устройство и т.н. Това ви дава допълнителна сигурност.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

генезис

„Генезис“ – по следите на най-странния сериен убиец

Гинка Станчева – първата българка, стъпила на червения килим в Кан