in

ЕхаЕха ПлачиПлачи СладкоСладко

8 ситуации, в които не бива да плащате с карта

Карта

Използването на карта, вместо плащането с пари в брой, има толкова много предимства, но крие и опасности.

Въпреки че и преди плащането с карта беше по-предпочитаният вариант, след пандемията от COVID-19 все повече хора започнаха да използват карти, за да се избягва прехвърлянето на банкноти, които се докосват от хиляди хора.

В днешно време е немислимо човек да няма дебитна или кредитна карта, но този метод за разплащане има някои недостатъци. За съжаление има най-различни измами, по-трудно можете да пестите и да разпределяте парите си и много други, но нека започнем с основните неща. За да сте спокойни и сигурни, че нищо няма да се случи с парите ви, има ситуации, в които е добре да не плащате с карта и да не предоставяте информацията от картата си.

Ето 8 такива ситуации:

1. Когато пазарувате онлайн и адресът на уебсайта не започва с „HTTPS“

Сайт

Ако не виждате тези 5 букви в адресната лента, не извършвайте плащане в този уебсайт. Липасата на тези букви означава, че сайтът не е защитен. HTTPS е протокол за сигурна комуникация през компютърна мрежа, който се използва широко в интернет. Основната му цел е да удостоверява посетения уебсайт и да гарантира защита на поверителността.

Ако в URL адреса на сайта няма „S“, използвайте друга система за плащане, като PayPal. Тези системи са като бариера между уеб сайта, от който пазарувате, и информацията за вашата карта, така че това е сигурен вариант.

2. Когато отговаряте на имейл

Имейл

Не предоставяйте информацията от картата си в имейли. Така нареченият „фишинг“ е често срещана практика. Фишингът е опит за измама, с цел споделяне на данни за достъп до банкови сметки и всякаква друга чувствителна информация.

Преди да кликнете на връзка, получена чрез имейл, прегледайте внимателно съобщението. Правописни грешки, странно изглеждащи лога и съмнителен подател са част от предупредителните знаци, че това може да е фишинг.

3. Когато дарявате на благотворителни организации

Благотворителност

Често, особено в големите градове, по улиците се разхождат представители на различни благотворителни организации, които подканват хората да дарят средства за различни каузи. Въпреки че е изключително тъжно да се злоупотребява с подобни неща, често тези „благотворителни организации“ всъщност са измамници.

Има различни методи за дарение, като единият е предоставяне на информация за банковата ви сметка и даряване на определена сума всеки месец. В никакъв случай не предоставяйте такава информация на тези организации. Можете да посетите уебсайта, да проверите дали е защитен и чак след това да направите дарение от там.

4. Когато говорите с някого по телефона

Карта телефон

Въпреки че не се случва често, е възможно някой да поиска данните от картата ви по телефона. Никога не споделяйте такава информация по телефона, тъй като не знаете с кого разговаряте.

Ако това се случи, не предоставяйте информацията по телефона, а потърсете уеб сайта, за да направите онлайн поръчка или изберете опцията „плащане при получаване“, ако е възможна.

5. Когато няма никакви отзиви и препоръки за сайта, от който пазарувате

Онлайн пазаруване

Когато пазарувате от сайтове тип eBay, AliExpress, Etsy и т.н., винаги проверявайте търговеца. Ако няма други обяви в интернет пространството и няма никакви отзиви от клиенти, по-добре не пазарувайте от въпросния търговец и в никакъв случай не плащайте с карта.

Потърсете информация за уебсайт, телефонен номер, отзиви и препоръки. Ако такава липсва, по-добре избягвайте плащане с карта, тъй като може да е измама.

6. Не използвайте кредитна карта за неща, които не можете да си позволите

Кредитна карта

Звучи безсмилено човек да купува нещо, което не може да си позволи, но е факт, че се случва. Винаги, когато използвате кредитна карта, обмисляйте можете ли да си позволите тази покупка или не.

Ако използвате кредитната си карта разумно, можете дори да печелите от нея, но ако правите необмислени покупки, може да си докарате сериозни проблеми.

7. Когато се налага служителят да вземе картата ви

ПОС терминал

Има едно много важно правило, свързано с картата ви – никога не бива да излиза от полезрението ви. Въпреки че на повечето места картата изобщо не попада в ръцете на служителя, най-често в ресторанти и барове се случва служителят да вземе картата и да я занесе до терминала. В такава ситуация може да бъде използвано специално устройство, което извлича данните от картата ви и да бъдете измамени. Просто не изпускайте картата си от поглед.

8. Когато пазарувате онлайн и сте свързани към обществен WiFi

Онлайн пазаруване

Въвеждането на каквато и да било лична информация в уебсайт (независимо дали самият сайт е защитен или не) крие рискове, ако интернет връзката не е защитена. Това включва публичен интернет или всяка интернет връзка, която не е защитена с парола.

Когато правите поръчки и плащате с карта, правете го чрез вашия мобилен интернет или чрез WiFi връзката вкъщи.

Loading

 • Как предпочитате да плащате?

  • Плащане с карта
   С карта
  • Кеш
   В брой

КАКВО МИСЛИШ?

-1 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Кондензационни следи

Защо самолетите оставят бели следи във въздуха?

„Локдаун №5“ – спектакъл-антиутопия на талантливата Сребрина Тимофей