in

8 аромата, които могат да ви направят по-щастливи

Аромат

Понякога щастието буквално е в малките неща. Според учените дори ароматите могат да донесат щастие. Ето кои са най-популярните аромати, които предизвикват положителни емоции.

1. Бор

Бор

Това е аромат, който обикновено свързваме с коледните празници и е доказано, че помага за намаляване на стреса. Проучване, проведено в японския университет в Киото, разглежда по-задълбочено японския обичай за успокояваща разходка в гората, известен като shinrin-yoku или „къпане в гората“. Установено е, че депресията и тревожността са значително намалели при участниците, които са се разхождали в боровите гори.

2. Цитруси

Цитруси

Доказано е, че миризмата на пълните с витамин С плодове повишава енергията и бдителността, а проучванията разкриват, че ароматът на лимон може да намали стреса. Освен това, благодарение на множеството препарати с аромат на лимон, свързваме този аромат с чистотата, съответно носи повече положителни емоции.

3. Слънцезащитни продукти

Слънцезащитни продукти

Ако миризмата на слънцезащитен крем ви напомня за горещи плажни дни и тропически бягства, не сте единствени. Положителните ефекти на този аромат се коренят във връзката му с почивките и ваканциите, когато обикновено хората са по-спокойни и щастливи.

4. Прясно окосена трева

Трева

Поставете косенето на тревата на първо място в списъка си със задачи, тъй като изследователи от Австралия са открили, че химикал, отделян от прясно окосената трева, може да накара хората да станат по-спокойни и дори да изпитат радост.

5. Цветя

Цветя

Всички цветя имат страхотен аромат, но някои имат и ползи за здравето. Лавандулата е известна със своите успокояващи свойства и дори облекчава безсъние и депресия, а пък жасминът например повишава настроението.

6. Розмарин

Розмарин

Резултатите от проучванията са, че миризмата на билката подобрява способността на участниците да запомнят сложни събития и задачи. Освен че има приятен свеж аромат, тази билка е и доста полезна.

7. Мента

Мента

Ментата е един от най-популярните аромати. Маслото от мента пък е известно със способността си да повишава настроението и да стимулира ума и тялото. Вдишването на изпаренията от масло от мента е полезно и за дишането.

8. Бебешка пудра

Бебешка пудра

Експертите казват, че миризмата на бебешка пудра ни напомня за безопасността и сигурността, които сме изпитвали като деца; за родителите този аромат предизвиква спомени за щастието, което са изпитвали, когато децата им са били малки.

  • Харесвате ли тези миризми?

    Аромат
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

крадци, крадец, кражба

10 гениални скривалища за вашите ценности

Малиново тирамису

Малиново тирамису в чаша