in

7 неща, които вашият смартфон знае за вас

Смартфон

Смартфоните винаги са с нас и почти всичко, което правим в ежедневието си, по някакъв начин е свързано с тях. Използваме ги за откриване на различни местоположения, плащане на сметки, комуникация, забавление и какво ли още не.

Смартфоните събират купища данни за потребителите, включително такива, които вероятно не искате да бъдат събирани.

Вижте 7 неща, които вашият смартфон знае за вас. Не забравяйте, че винаги можете да промените някои настройки за поверителност…

1. Всяко място, на което сте били

Местоположение

И Android, и iPhone имат вътрешни устройства за проследяване, които могат да видят местоположението ви във всяка дадена точка. Ако „местоположението“ на телефона ви е включено, телефонът ви вероятно е съставил доста дълъг списък с места, които сте посещавали.

Тази функция изразходва много батерия, така че хората често я спират, но има приложения, които изискват местоположението да бъде пуснато.

2. Всичко, което сте казали на гласовия асистент

Гласов асистент

Ако използвате Siri, Alexa или друг гласов асистент, софтуерът пази информация за всичко, което сте казали. Идеята е да може да ви разбира по-добре. Проследява се всичко- от начина, по който произнасяте думите, до лексиката, която използвате.

3. Личните ви данни

Смартфон

Вероятно не сте се замисляли, но всички лични данни, които сте въвели някога в телефона си, също се пазят. Това важи за имена, дата на раждане, номер на карта, пароли, телефонни номера и т.н. Макар че тази информация се пази добре, би било много лошо, ако попадне в ръцете на хакерите.

4. Паролите ви

Парола

Обикновено след като въведем нова парола, смартфонът ни ни пита „Да се запази ли тази парола?“. Повечето хора кликват върху „Да“ и в Google акаунта им се съхраняват всички пароли, но това не е много добра идея. Макар че е много по-лесно да не помним пароли и да имаме възможността да влезем навсякъде, където пожелаем бързо и лесно, наличието на всичките ни пароли някъде в интернет пространството не е най-добрата идея.

5. Всяко съобщение, което някога сте изпратили

Смартфон

Вероятно не го знаете, но всяко съобщение, което някога сте изпратили, дори след това да сте го изтрили, се съхранява в криптирана форма „за ограничен период от време“, преди действително да бъде изтрито. Не е известно обаче колко е този ограничен период от време. Може да са 5 минути, а може и да става въпрос за години…

6. Цялата информация, която сте предоставили на Google

Приложение

Веднага след като влезете в своя Android с данните си за вход в Google, телефонът ви се свързва с всичките ви други акаунти в Google. След като влезете, телефонът ви има достъп до всичко, включително продължителността и типа на вашите телефонни разговори, вашето устройство, къде се намирате и др.

7. Цялата информация, която сте предоставили на приложенията, които използвате

Приложения

Всяко приложение, което инсталирате на смартфона си, изисква някаква информация и събира определени данни. Разбира се, можете да контролирате тези настройки, но трябва да имате предвид, че ако спрете получаването на информация, някои от функциите на приложенията вероятно ще спрат да работят.

  • Местоположението на телефона ви включено ли е?

    Местоположение
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

„Преоткритото време“ – филми, книги и безбройните им светове

Социални мрежи

9 негативни ефекта на социалните мрежи върху вашия мозък