in

7 начина да разберете колко печелят вашите колеги

Екип колеги

Изключително важно е човек да харесва работата си, да се разбира с колегите си и да получава уважение, но все пак в крайна сметка заплащането е от решаващо значение за всеки служител.

На всеки, който работи в екип, му се е случвало да се замисли колко печелят останалите хора от екипа и дали неговата заплата е същата като на останалите или е по-ниска. Съвсем нормално е всеки да иска да „свери часовника си“ и да се убеди, че не взима по-ниска заплата от хората, които имат същите задължения като него.

Тъй като не е препоръчително да попитате колегите си директно каква заплата получават, можете да разберете какво е възнаграждението им по други начини. Ето 7 такива:

1. Проверете свободните позиции на уебсайта на компанията

Въпреки че обикновено новите служители получават различна заплата от тези, които са в компанията от известно време, можете да разгледате свободните позиции, които са обявени на уебсайта на компанията. Така ще разберете ориентировъчно какво е възнагражението за позиции, подобни на вашата. Когато правите това обаче, винаги обръщайте внимание на задълженията, изброени в обявата. В крайна сметка заплатата, която човек получава, зависи от работата, която върши.

Можете да разгледате обявите както за по-високите, така и за по-ниските позиции от вашата, за да бъдете в крак със случващото се и да знаете какви претенции относно заплащането можете да имате.

Всичко това е валидно, ако в обявите е обявено възнагражданието, тъй като има компании, които не посочват размера на заплатата в обявата за работа.

2. Говорете с някой от отдел Човешки ресурси

Можете да разговаряте с човек от отдел Човешки ресурси. Естествено не можете да попитате директно каква е заплатата на хората, но може да се поинтересувате от свободните позиции в компанията и да разпитате какво е заплащането за тях. Обяснете, че имате интерес към промяна на позицията в компанията и поради тази причина се интересувате какво е заплащането за различните длъжности. Не е сигурно, че ще получите отговори, но си струва да опитате.

3. Разгледайте платформите за търсене на работа

Разглеждането на платформи за търсене на работа може да се окаже много полезно. Разгледайте свободните позиции за длъжности, подобни на вашата. Така ще разберете колко е средната заплата за работата, която вършите и ще знаете дали трябва да поговорите с шефа си.

В някои от тези платформи, например LinkedIn, можете дори да комуникирате с ваши приятели и познати, които работят нещо подобно в други компании и да ги попитате колко пари печелят, ако смятате, че е подходящо, разбира се.

Ако разликата с вашата заплата е фрапираща, имайте предвид, че е възможно и вашите колеги да взимат повече пари от вас. Единственото решение на този проблем е да разговаряте с шефа си и да обясните, че искате повишение на заплатата.

4. Сприятелете се с рекрутърите

Хората, които най-добре знаят каква е средната заплата в сектора, кой колко взима в компанията и дали имате шанс за увеличаване на заплатата, са рекрутърите. Те са в час със случващото се, защото все пак тяхната задача е да търсят кандидати за работа. Сприятелете се с някой от рекрутърите, за да се доберете до тази ценна информация.

5. Анализирайте знанията и уменията си, както и тези на колегите ви

Вероятно знаете, че всяко умение е от решаващо значение за заплатата, която служителят получава. Помислете какво знаете и можете, както и какви са уменията на вашите колеги. Например, ако някой от тях може да работи с програма, която вие не познавате, или има магистърска степен, за разлика от вас, вероятно получава по-високо възнаграждение, което е съвсем нормално.

Най-доброто решение на този проблем е и вие да придобиете ново умение и да се усъвършенствате, след което съвсем спокойно можете да поискате увеличение на заплатата и съответно да си потърсите нова работа, ако не получите такова.

6. Проверете дали приходите на компанията са се увеличили

Не винаги е възможно да получите информация за приходите на компанията, но ако тя е публична, тази информация е достъпна и можете да проверите. Ако приходите на компанията драстично са се увеличили, а вашата заплата не е помръднала, това може да означава, че вашите колеги са получили повишения на заплатите и/или бонуси.

Можете само да предполагате дали това се е случило или не, но наблюдавайте поведението на колегите си. Ако ви се струват по-мотивирани и по-продуктивни от обикновено, вероятно точно това се е случило.

7. Говорете директно с колегите си, но бъдете внимателни

Ако ще започвате разговор, свързан с пари, много внимателно помислете с кои колеги можете да разговаряте и с кои не. Не започвайте подобен разговор с човек, който не ви е близък, защото ще изглежда твърде непрофесионално. По принцип не е прието да се разговаря на тази тема, така че ако човекът отсреща ви изглежда притеснен или изглежда така, сякаш се чувства неудобно, не настоявайте. Все пак никой не е длъжен да ви дава подобна информация. Но ако сте в приятелски отношения с колегите си, вероятно няма да имат нищо против да споделят с вас колко пари получават.

  • Знаете ли колко печелят вашите колеги?

    Заплата
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

пари

9 неща, които не можете да си купите с пари

Дънки

Дънките – модна класика, тръгнала като работно облекло