in

8 любопитни факта за петък

петък

Петък е последният ден от работната седмица по целия свят, а за тези, които работят от понеделник до петък, е и началото на уикенда. Този ден е един от любимите за много хора по света, освен ако не е 13-ти, разбира се. Вижте най-любопитните факти, които са известни за този ден и откъде идва името му:

1. В астрологията петъкът е свързан с планетата Венера и носи нейния знак. Петък се свързва и с астрологичните знаци на Везни и Телец.

2. В тайландския слънчев календар синьото е цветът, свързан с петък.

3. Въпреки, че в някои части на света петък 13-ти се смята за късметлийски ден, в Западния свят хората го приемат за каръшки, а страхът от петък 13-ти е известен като параскаведекатриафобия. В Италия 13 се счита за число, носещо късмет.

4. Много корпоративни компании в света имат дрескод „Casual Friday“ или „Dress-down Friday“, при който се предполага, че служителите трябва да се обличат по-небрежно (маратонки, дънки и тениски), вместо с ежедневните строго официални облекла, които изискват някои професии.

5. На някои места по света има „Country and Western Friday“, което е подобно на „Casual Friday“, но служителите носят каубойско облекло, а не ежедневни дрехи.

6. Лудостта по пазаруването на черния петък в САЩ за пъри път довежда до смъртта на служител през 2008 г., когато при отварянето на магазин в Ню Йорк нахлува тълпа от 2000 души, а служителят е бил стъпкан от хората. Оттогава насам има множество бити, стъпкани, намушкани и дори застреляни хора по време на големите разпродажби.

7. Изразът „Man Friday“ идва от героя Friday в романа „Робинзон Крузо“ и се използва за особено лоялен или компетентен личен асистент мъж.

8. Терминът „петъчен синдром“ описва приятното чувство, обземащо много хора в последния ден от работната седмица.

Честит петък!

 • Кой е любимият ви ден от седмицата?

  Days of the week sticky notes
  • Понеделник
  • Вторник
  • Сряда
  • Четвъртък
  • Петък

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Дървесна история

„Дървесна история“ – литературен подвиг и ужасно предупреждение

риба тон

4 неща, които трябва да знаете за риба тон