in

8 любопитни факта за петък

петък

Петък е последният ден от работната седмица по целия свят, а за тези, които работят от понеделник до петък, е и началото на уикенда. Този ден е един от любимите за много хора по света, освен ако не е 13-ти, разбира се. Вижте най-любопитните факти, които са известни за този ден и откъде идва името му:

1. В астрологията петъкът е свързан с планетата Венера и носи нейния знак. Петък се свързва и с астрологичните знаци на Везни и Телец.

2. В тайландския слънчев календар синьото е цветът, свързан с петък.

3. Въпреки, че в някои части на света петък 13-ти се смята за късметлийски ден, в Западния свят хората го приемат за каръшки, а страхът от петък 13-ти е известен като параскаведекатриафобия. В Италия 13 се счита за число, носещо късмет.

4. Много корпоративни компании в света имат дрескод „Casual Friday“ или „Dress-down Friday“, при който се предполага, че служителите трябва да се обличат по-небрежно (маратонки, дънки и тениски), вместо с ежедневните строго официални облекла, които изискват някои професии.

5. На някои места по света има „Country and Western Friday“, което е подобно на „Casual Friday“, но служителите носят каубойско облекло, а не ежедневни дрехи.

6. Лудостта по пазаруването на черния петък в САЩ за пъри път довежда до смъртта на служител през 2008 г., когато при отварянето на магазин в Ню Йорк нахлува тълпа от 2000 души, а служителят е бил стъпкан от хората. Оттогава насам има множество бити, стъпкани, намушкани и дори застреляни хора по време на големите разпродажби.

7. Изразът „Man Friday“ идва от героя Friday в романа „Робинзон Крузо“ и се използва за особено лоялен или компетентен личен асистент мъж.

8. Терминът „петъчен синдром“ описва приятното чувство, обземащо много хора в последния ден от работната седмица.

Честит петък!

 • Кой е любимият ви ден от седмицата?

  Days of the week sticky notes
  • Понеделник
  • Вторник
  • Сряда
  • Четвъртък
  • Петък

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Дървесна история

„Дървесна история“ – литературен подвиг и ужасно предупреждение

риба тон

4 неща, които трябва да знаете за риба тон