in

6 цвята, които не трябва да имате в спалнята си

Спалнята е мястото, където трябва да се чувстваме уютно и спокойно. Тази стая трябва да ни осигурява пълноценен сън и почивка. Изборът на цветове има голямо значение, тъй като някои от тях могат да окажат негативно влияние върху спокойствието ни. Експертите съветват да държите тези цветове далеч от спалнята, тъй като те могат да ви изнервят допълнително и да нарушат пълноценния ви сън.

1. Черно

Освен че стаята става по-тъмна, черният цвят създава илюзия, че помещението е по-малко, отколкото е всъщност. Обикновено тъмнината помага за заспиване вечер, но от друга страна може да затрудни ставането ви сутрин. Тъмнината психологически намалява енергията ви, твърдят експертите. Дизайнерът Шани Морън съветва да избягвате да боядисвате четирите стени в тъмни цветове.

2. Неон

Винаги трябва да избягвате неоновите цветове, тъй като те са ярки и по-трудно ще можете да се отпуснете и да се насладите на почивката си. Специалистите препоръчват да избирате светли цветове за стаята, в която спите, като например по-светли нюанси на сиво и бежово. Тези цветове са топли и помагат на тялото да се отпусне, когато дойде време за сън.

3. Жълто

Жълтото е силно стимулиращ цвят, който свързваме със слънцето и сутрините – времето, когато сме будни. Веселият тон е чудесен за деня, но е възможно хората, които избират лимонов цвят за спалнята си да изпитват затруднения със заспиването вечер.

4. Червено

Както жълтият, така и червеният цвят предизвиква чувство на безпокойство или възбуда. Червеният цвят стимулира сетивата и това го прави неподходящ за стаята, в която спите. По-ярките цветове са чудесен избор за места, които насърчават активността, като работното ви място, фитнес зали и други. В спалнята подобен интериор ще ви напомня твърде много за деня.

5. Оранжево

Оранжевият цвят също действа ободряващо и дори в по-тъмните му тонове, отново не е подходящ за спалня. Въпреки че привлича вниманието, той ще ви държи будни по-дълго време, тъй като е типичен за жизнените и активните характери.

6. Тъмно кафяво

Тъмнината на цвета създава усещане за тежест и мрачност, което намалява мотивацията за събуждане сутрин. Освен че смаляват помещението, тъмните цветове могат да повлияят на качеството на съня. Трябва да подбирате внимателно цветовата гама и нейното влияние. Ако много харесвате някой от тези цветове, изберете по-неутрален и светъл нюанс, който ще ви действа успокояващо и няма да ви дразни.

  • Смятате ли, че цветът има значение за пълноценен сън?

    Bedroom with window
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Снимки: Уикипедия

190 години от рождението на литературния „баща“ на Алиса

Скариди с чесън: най-вкусното морско ястие според TasteAtlas