in

6-те държави с най-дълги обедни почивки в света

Обедната почивка обикновено е в средата на работния ден и целта ѝ е хората да обядват, да си починат малко и да се върнат заредени с енергия за втората половина от деня.

Много хора не осъзнават важността на обедната почивка и хапват нещо набързо, на бюрото си, без дори да спират да работят.

Използването на обедната почивка е важно, защото подобрява концентрацията, нямалява умората, увеличава креативността и като цяло се отразява добре.

Има страни, в които обедната почивка е изключително важна, никога не се пропуска от никого и е с изненадващо дълга продължителност. Вижте кои са 6-те държави с най-дълга обедна почивка в света:

1. Испания 

Испанската „сиеста“ не е шега. Повечето компании не работят между 14.00 и 17.00 часа. Когато сиестата приключи, работният ден продължава до 20.00 часа. Поради тази причина повечето испанци вечерят около 22.00 ч., което е съвсем нормално, след като са на работа до 20.00.

Сиестата е традиция, която се спазва от векове. Идеята на тази толкова дълга обедна почивка е да не се налага хората да работят в най-горещите часове от деня. Температурите стават много високи в този часови диапазон и определено не е приятно, независимо дали човек работи на открито или в офис.

2. Гърция 

Обедната почивка в Гърция също е около 3 часа. Високите температури са факт и в тази страна, но не това е основната идея на дългото прекъсване на работния ден. За гърците обядът е най-важното хранене през деня, съответно им отнема доста повече време.

Гърците се прибират вкъщи около 14.00 часа за обяд и кратка дрямка. Обикновено ядат маслини, сирене Фета, дзадзики и шишчета. След това следва дрямка и към 17.00 часа се връщат обратно на работното си място.

Вероятно сте пътували в Гърция и сте забелязали, че заведенията и магазините не работят в този часови диапазон.

3. Франция 

Съвсем нормално е собствениците на магазини и заведения в цяла Франция, независимо дали става въпрос за Париж или привинциален Прованс, да затварят между 14.00 и 16.00 часа.

Тази дълга обедна почивка е универсална и важи за всички, както за учениците, така и за работещите възрастни.

Според проучване на дигиталното издание thelocal.fr, над 43% от френските работници почиват повече от 45 минути на обяд. Това е най-високият процент от всички страни, участващи в проучването.

4. Китай

В Китай обедната почивка също е около 2 часа. Започва към 12.00 часа с бърз обяд, последван от кратка дрямка. Към 14.00 часа всички се връщат на работа. Дори работниците в заводите и фабриките имат право на дрямка, но не повече от 30 минути. По-дългата обедна почивка има много предимства и увеличава прозводителността.

5. Бразилия 

Бразилците знаят как да се възползват максимално от обедната си почивка. Те обикновено си насрочват срещи извън офиса за 10.30- 11.00 часа. След това обядват около 2 часа.

Подобно на испанците, хората в Бразилия също вечерят доста късно, затова имат нужда от обилен обяд.

6. Италия

Средната продължителност на обедната почивка в Италия е час и половина. По-кратка е в сравнение с тази в Испания, но пък е качествена. В този час и половина всичко затваря- магазини, кафенета, супермаркети. Италианците обядват, почиват си и чак след това се връщат на работа. Освен това по време на работния ден не се напрягат излишно. Всичко се случва бавно и спокойно.

  • Използвате ли обедната си почивка или обядвате на бюрото?

    • Използвам почивката си
    • Хапвам нещо набързо пред компютъра

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

8 стъпки в грижата за кожата, с които ще изглеждате с 10 години по-млади

Родителство по време на Ковид: 6 механизма за справяне