in

6 септември – дата, която не трябва да забравяме

6 септември е една от най-важните дати в българската история. През есента на 1885 г. Княжество България се обединява с Източна Румелия, а свободата е извоювана с много кръв и страдание на българския народ.

Разделението на България

Три месеца след подписването на Санстефанският мирен договор (3 март 1878 г.), Великите сили разделят България на пет части. Берлинският договор, подписан през юли 1878 г., определя територията на Княжество България в земите между Дунав и Стара планина, а Източна Румелия остава в ръцете на Османската империя. Северна Добруджа попада в границите на Румъния, а Ниш, Пирот и Враня в пределите на Сърбия. Македония, Източна и Западна Тракия остават под пряката власт на султана.

Свалянето на властта в Пловдив

До Съединението се стига след редица народни бунтове в различни градове в Източна Румелия, координирани от Българския таен революционен централен комитет (БТРЦК).

БРЦК планира въстанието да започне на 15 септември и да бъдат свалени от власт главният управител Гаврил Кръстевич и османското правителство в Пловдив, най-важният град в Източна Румелия. Гражданите обаче се струпват пред конака още през нощта на 5 срещу 6 септември и начело с майор Данаил Николаев и свалят правителството, без да срещат съпротива.

Гаврил Кръстевич е свален от власт и заменен от администрация, назначена от българския княз Александър I Батенберг, който впоследствие приема да се преименува на „княз на Северна и Южна България“.

Международно признание

Тези действия нарушават Берлинския договор, а това довежда до негодуванието на Великите сили и султана. Сърбия ни обявява война, но сръбската армия е разгромена от младата българска войска при решителната битка край Сливница.

Съединението получава дипломатическо и международно признание на 24 март 1886 г. В замяна на османското съгласие за персонална уния на Княжество България и Източна Румелия начело с българския княз, България отстъпва на Османската империя Кърджалийска околия и Тъмръшките села.

Сливането на Северна и Южна България е утвърдено окончателно с признаването на българската независимост през 1908 – 1909 г.

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Момичето, което искаше да спаси книгите

8 неща, които никога няма да излязат от мода