in

6 начина да се справите с тревожността на работното място

Удовлетворението е основната човешка цел – нещото, към което всички наши действия се опитват да ни насочват, независимо дали го осъзнаваме или не.

Удовлетворението и спокойствието са тайните на щастието, но в днешния забързан свят е трудно да ги постигнем и запазим.

Един от основните фактори в живота ни, който води до безпокойство и стрес е работата. По-голямата част от живота на всеки от нас минава в работа, а проблемите на работното място са един от основните фактори за стреса.

Както вече казахме, голяма част от деня ни минава на работното място, така че трябва да направим всичко възможно да се чувстваме спокойни и удовлетворени от това, което правим. Напрежението е неизменна част от работния процес, но ако се научите как да прочиствате ума си, ще бъдете много по-продуктивни и концентрирани.

Има няколко начина да се справяте с тревожността и да се разтоварвате. Последвайте тези съвети и ще забележите положителна промяна в психичното си здраве:

1. Изключвайте се от околния свят 

Най-доброто нещо, което можете да направите през почивните дни, е да изключите телефона си и да отидете на някое красиво място.

Ако през целия уикенд получавате работни мейли и обаждания и прекарвате часове наред, скролвайки във фейсбук, няма как да очаквате в понеделник да бъдете отпочинали и заредени с енергия за новата седмица.

Ако искате наистина да си починете и да „презаредите батериите“, прекарвайте време сред природата. Няма по-отпускащо занимание от разходка в планината. Всеки път, когато имате възможност, изключвайте връзката си с околния свят и се свързвайте с природата.

2. Тренирайте

Разходката е един от най-добрите начини за избистряне на ума, но ако искате постоянно да сте спокойни и удовлетворени, трябва да направите някаква промяна в ежедневието си.

Тренировките са чудесен начин да дадете на мозъка си малко почивка. След усърдна тренировка във фитнеса ще се чувствате заредени с енергия, макар че физически ще бъдете изморени.

Спортуването ще ви помогне и да заспивате по-лесно вечер, което е чудесно, ако обикновено страдате от безсъние.

3. Пишете 

Писането е често срещана терапия за облекчаване на стреса. Понякога мислите и чувствата, които ви тежат трябва да бъдат освободени по някакъв начин. За да не натоварвате близките си с тази негативна енергия, можете да записвате всичко, което ви тормози. Така ще ви олеква и със сигурност ще се чувствате по-добре.

Чрез записването мислите ви ще бъдат по-организирани и дори можете да стигнете до решения на различни проблеми. Ако не знаете точно какво ви тревожи, хванете химикала и вижте какво ще излезе.

4. Силата на паузите 

Има много действия, които могат да ви помогнат да прочистите ума си, но едно от най-ефективните неща, които можете да правите, е просто да спирате от време на време.

Когато усетите, че всичко ви идва в повече, спрете, поемете дълбоко дъх, отпуснете се и направете няколко дълбоки вдишвания и издишвания.

Дълбокото дишане ще изчисти ума ви и ще ви даде момент за размисъл. Това е нещо като медитация, която ще ви позволи да освободите напрежението в средата на работния ден.

След като отново се върнете към задълженията си, ще усетите, че сте много по-концентрирани и продуктивни.

5. Мислете за истински важните неща 

Има няколко неща, които трябва да правите всеки ден:

Визуализирайте: Независимо дали става дума за работа, за семейство, за здраве или за каквото и да било, едно от най-важните неща е да си визуализирате нещата, които искате да постигнете. Визуализацията на мечтите и целите ще прочисти ума ви от негативни мисли и ще ви напомни, че всичко, което правите, има смисъл.

Споделяйте: Опитайте да пренасяте положителната енергия от вкъщи на работното място и обратното. Поставете си за цел обаче никога да не пренасяте негативните емоции от едното място на другото.

Фокусирайте се и награждавайте себе си: Фокусирайте се върху нещата, които искате да постигнете и винаги си правете награди, когато свършите нещо. Така ще бъдете мотивирани да продължавате напред.

6. Релаксирайте и освобождавайте напрежението

Ежедневно позволяваме на изключително малки неща да влияят на настроението ни. Когато се изнервите, спрете за момент, издишайте и освободете напрежението.

Отделяйте време за релакс. Позволявайте си понякога да спрете с всичко, за да си вземете нужната почивка. Пътувайте, слушайте музика, прекарвайте време с любимите си хора. Всеки човек има нужда да си почине и да се запаси с нови сили за предстоящите дни. След качествен релакс ще се чувствате много по-добре и ще бъдете благодарни, че сте го направили.

Освобождавайте се от мислите, които ви натоварват. Опитайте се да мислите позитивно, повтаряйте си различни мотивиращи фрази и не позволявайте негативните мисли да изместят позитивните.

  • Чувствате ли се често психически натоварени от работа?

    Tired woman working at laptop at home
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Да се събудиш в един различен свят… на Ковид

Атанасовден е, зимата си отива