in

6 грешки в грижата за косата, които често допускаме

Измиването и подсушаването на косата изглежда безпроблемно и безобидно начинание, но има някои неща, които правим несъзнателно, без да се замисляме, че вредим на здравето и растежа на косата ни. Вижте най-често срещаните неволни грешки, които пречат на косата да изглежда страхотно:

1. Измивате косата си по неправилен начин

Измиването на косата, докато стоите изправени под душа е удобно, но повече ползи има ако го правите с главата надолу. По този начин улеснявате нанасянето на почистващите продукти върху скритите слоеве на косата. Ако имате чувствителна и предразположена към акне кожа, изплакването на косата с главата надолу може да помогне за предотвратяване появата на пъпки, тъй като по този начин предпазвате продуктите за коса да попадат върху гърба и врата и да дразнят кожата.

2. Използвате често сух шампоан върху мръсна коса

Използването на сух шампоан е чудесен начин да освежите косата си, когато нямате време за душ. Ако имате фина коса, пръскането на малко сух шампоан в корените може да ѝ придаде повече плътност, но не е желателно да го правите често, тъй като продуктът се натрупва върху скалпа и може да причини сърбеж и дискомфорт.

3. Стоите с балсам за коса прекалено дълго

Нанасянето на балсам за коса е съществена стъпка в грижата за косата, тъй като предпазва кутикулата и прави косата по-гладка и лесна за разресване. Но трябва да внимавате с времето, в което балсамът ви стои на косата. Ако то е по-дълго, балсамът може да утежни кичурите и те да изглеждат мазни. Затова не трябва да държите балсам на косата си повече от 3 минути, за да извлечете всичките му ползи.

4. Използвате един и същи шампоан

Когато намертие шампоана, който прави чудеса с косата ви, е изкушаващо да го използвате през цялото време. Но косата свиква с едни и същи продукти с течение на времето и ефектът вече не е същият. Експертите съветват да имате под ръка два или три различни шампоана, които да редувате при измиване.

5. Връзвате косата си на кок, когато е мокра

Излизате от банята и косата ви е все още мокра. Връзването ѝ на опашка или кок изглежда удобен начин да я държите прибрана и далеч от лицето си, но този на пръв поглед безобиден навик може да увреди косата и тя да започне да се къса. Косата е най-уязвима, когато е мокра, а твърде силното стягане или опъване, може да я отслаби и доведе до накъсване.

6. Не сресвайте косата си веднага след като я измиете

Всички сме запознати с неприятното усещане на мокра коса, която е трудна за разресване. Но вместо да я сресвате след като излезете от банята, направете го преди да влезете под душа. Това ще помогне да предотвратите заплитане на кичурите и когато започне да изсъхва, ще я разресвате много по-лесно.

  • Допускате ли често някоя от тези грешки?

    Brunette Lady Spraying Hair Caring For Split Ends In Bathroom
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Словата, които твориха история – от древността до наши дни

Снимка: Pixabay

Почитаме свети Йоан Кръстител, покровител на кумството