Есента е сезонът, носещ най-много уют. Прекарваме повече време вътре, заради лошото време и няма нищо по-хубаво от студена есенна вечер, прекарана вкъщи, в компанията на любим човек и хубав филм, а от кухнята да се носи аромата на прясно приготвена домашна храна. Един от най-традиционните вкусове за есенните ястия е този на тиквата. Има само няколко месеца в годината, в които можем да й се наслаждаваме, затова ще ви дадем идеи за няколко свежи есенни рецепти с тиква, които можете да опитате.
Крем супа от тиква
През лятото не се хапват много супи, защото е прекалено горещо. Вече е време да се завърнем към любимите на всички крем супи, а крем супата от тиква е една от най-вкусните зеленчукови супи. Тя се приготвя много лесно, което я прави чудесна опция за бърза вечеря през делничните дни. Когато почиствате тиквата, задължително запазете семките, защото печените тиквени семки са много подходяща добавка към супата. Тиквата се вари, заедно с малко лук, чесън и вода. След това се пасира и се добавя течна готварска сметана. Накрая се поръсва с тиквени семки, за разкош. Можете да добавите и крутони, както и различни зелени подправки.
Лате с тиква
Другото ни любимо нещо от есента са топлите напитки – капучино, лате, мляко с какао, горещ шоколад и т.н. Можете да разнообразите любимите си топли напитки и да ги направите още по-подходящи за сезона, като добавите тиква. За да си направите лате с тиква ще ви бъдат необходими мляко, кафе, пюре от тиква, захар и някакъв сироп, ако искате латето да стане още по-сладко. Разбърквате всички съставки добре, слагате много бита сметана отгоре, поръсвате с малко канела и вашето есенно лате с тиква е готово!
Ризото с тиква
Тиквата може да се добави към почти всяко ястие, придавайки различен и интересен вкус, носещ есенно настроение. Можете да опитате ризото с тиква, ще бъдете очаровани. Това ризото е много кремообразно и богато на вкусове и аромати. Нарязвате тиквата на малки парчета или я правите на пюре и я добавяте към ориза, който е добре да сварите в бульон, а не във вода, за да стане по-вкусен. Подправяте с различни подправки, на вкус, а за да стане още по-кремообразно ризотото, можете да добавите и малко сметана и пармезан. Към ризотото също можете да добавите печени тиквени семки.
Тиквен пудинг
Няма как да не дадем идея и за десерт. Двата най-вкусни есенни десерта са тиквеният пай и тиквеният пудинг. Паят е много вкусен, но приготвянето му отнема повече време, защото трябва да изпечете тестото. Пудингът се приготвя по-лесно и по-бързо и в никакъв случай не отстъпва по вкус на паят. За приготвянето на тиквен пудинг са ви необходими мляко, яйце, царевично нишесте, захар, пюре от тиква и подправки (ванилия, канела, индийско орехче). Пудингът се приготвя на котлона. Всички съставки, без пюрето от тиква се смесват и сместа се оставя да заври. След това се добавя тиквата и се готви още няколко минути, при непрестанно разбъркване. Сместта се разпределя в купички, а след като пудингът изстине, отгоре се слага бита сметана. Можете да поръсите и с овесени ядки.
Пълнена тиква
Пълнената тиква е много подходящо ястие за посрещане на гости, тъй като може да се сервира по много красив начин. Можете да сложите цялата тиква на масата, без да я режете. Ако добавите малко свещи и декорации, ще направите много интересна есенна трапеза. Можете да напълните тиквата с месо и зеленчуци или само със зеленчуци. Издълбавате тиквата, слагате плънката и печете. Тиквата се пече дълго и на бавен огън, но става много вкусна.
-
Обичате ли да приготвяте рецепти с тиква?
-
Да
-
Не
-