in

5 умения, които гарантират успех

Успех

В ново проучване, публикувано в PNAS, официалното списание на Националната академия на науките на САЩ, изследователи от Лондонския университетски колеж проследяват 8119 мъже и жени, за да определят кои житейски умения, или липсата на такива, са допринесли най-много за тяхното здраве и успех в живота.

Стигат до извода, че онези, които са имали добро възпитание и детство, изпълнено с щастие, не са непременно най-успешните, щастливи или здрави като възрастни. Всъщност хората със специфични личностни черти били най-здравите и най-успешните.

Ето кои са уменията и чертите на характера, които гарантират успех, според резултатите от проучването:

1. Емоционална стабилност

За да успеете в живота, започнете със собственото си психично здраве. Способността ни да „контролираме“ емоциите си е едно от най-мощните житейски умения, които притежаваме.

Емоционалната стабилност е като регулатор на нашия набор от житейски умения. Позволява ни да не бъдем прекалени оптимисти, прекалено решителни, твърде саможертвени или твърде контролиращи. Позволява ни да живеем живота си по възможно най-добрия начин и да бъдем здраво стъпили на земята.

Емоционалната стабилност е пряко свързана и с успеха в работата. Тези, които контролират повече емоциите си, обикновено се справят по-добре с типичните работни стресови фактори, което води до допълнителни възможности за работа и по-малко стрес като цяло.

За щастие, това е умение, което можете да развиете. Така че, ако искате да бъдете успешни и здрави в бъдеще, трябва да се фокусирате върху емоционалната си стабилност.

2. Решителност

Решителността е едно от основните умения, които работодателите търсят в своите служители. Решителните хора са готови да преодолеят всяка пречка, за да изпълняват целите си. Решителността също е от решаващо значение за здравето и благополучието, тъй като по-голямата част от целите ни за здраве и благополучие изискват ежедневни продължителни усилия.

3. Контролиращо поведение

Когато се научим да гледаме на света като на поредица от събития и ситуации, върху които можем да упражняваме контрол, ние чувстваме власт и предсказуемост. Това ни позволява да запазим спокойствие, да бъдем решителни и да предприемем действия. Човек със самоконтрол разбира, че действията имат значение. Не става въпрос да имаме фалшиви вярвания или да контролираме всичко в живота си, а по-скоро да гледаме на ситуации и предизвикателства и да вярваме, че нашите собствени действия могат да окажат влияние.

4. Оптимизъм

Само защото оптимистите вярват, че ще им се случат добри неща, не ги прави с нереалистично мислене. Означава, че се опитват да намерят доброто във всичко, което правят и виждат. Това ключово житейско умение, когато се комбинира с поне някои от другите житейски умения, има дълбоко въздействие върху способността ни да се грижим по-добре за здравето си и да постигнем успех по-късно в живота. Оптимистичните хора са по-устойчиви на стресовите фактори в живота, което им позволява по-лесно да преодолеят негативните аспекти на работата и ежедневието си.

5. Добросъвестност

Обикновено съвестните хора правят нещата правилно. Обикновено са много организирани, обръщат внимание на детайлите и като цяло са отговорни. Добросъвестността е важна за представянето на работата, семейната стабилност и физическото здраве. Решителността често е черта, която ще видите в съвестен човек, така че те са по-склонни да знаят какво е необходимо, за да бъдат успешни, да останат здрави и след това да се придържат към тези норми.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Тъжният живот на Уитни Хюстън и трудните битки

Тиквички лодки

Лодки от тиквички със скариди