in

5 пъти, в които излагате вашата дебитна карта на риск

банкомат

Дебитните карти може да изглеждат страхотен вариант, защото нямате шанс да похарчите повече пари отколкото имате, нито имате високи такси за обслужване, но те са много по-несигурни когато става въпрос за измама. Дебитните карти взимат пари директно от банковата ви сметка, докато кредитните са по-скоро като „заем“ – теглите суми, които след това трябва да възстановите. Вижте кога излагате на най-голям риск вашата дебитна карта:

1. Когато теглите от всякакви банкомати

Крадците използват какви ли не трикове, за да откраднат нечия самоличност. Най-често те поставят устройства, наречени скимери в банкоматите, благодарение на които могат да получат информацията ви, докато теглите пари от банкомат. Най-сигурно е да теглите пари от банка или банкоматите в нея, или от банкомати, разположени в магазини на оживени места.

2. От бензиностанции

Бензиностанциите са основни места за крадците, тъй като там никой не наблюдава стриктно банкоматите и те могат спокойно да поставят скимер. По-добрият вариант е да платите с карта горивото, което сте заредили, и да изтеглите пари от друго място.

3. Каси за самотаксуване

Подобно на бензиностанциите, местата за самотаксуване също не се наблюдават постоянно и крадците имат възможност да откраднат информация, инсталирайки скимер в лентата за самокасиране например. Плащането в брой в тези случай е по-безопасният вариант, както и плащане с кредитна карта.

4. В ресторант

Когато плащате с дебитна карта сметката в ресторант, също сте изложени на риск. Ако някой служител иска да открадне информация за клиентите на заведението, той може да създаде не малко проблеми. В този случай по-доброят вариант е да платите с кредитна карта.

5. Когато пазарувате по-скъпи стоки

Когато си купувате мебели, уреди или друг скъп артикул, препоръчително е да плащате с кредитна карта. Ако има някакъв проблем, много по-голяма е вероятността да ви възстановят сумата по кредитната карта, тъй като тя ви защитава и гарантира, че сте направили тази покупка. При дебитната може да се оспори от страна на продавача.

Прочетете още:

8 ситуации, в които не бива да плащате с карта

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Ханс Шлегел

Ханс Шлегел-немският астронавт, летял в Космоса с „Колумбия“

Салата манго скариди

Салата с манго, скариди и авокадо