in

5 начина да направите деня си по-дълъг

Часовник време

Времето е много общо понятие. То се използва както във физиката, така и във философията, но е трудно да се даде непротиворечиво обяснение за това какво означава времето.

Има различни механизми за измерване на времето, но най-просто казано, всички знаем, че един ден има 24 часа, 1 час има 60 минути, 1 минута има 60 секунди и т.н. Въпреки това усещането за време е индивидуално и може да се променя в различни дни или в различните етапи от живота.

Често чуваме възрастни хора да се оплават, че дните са станали много по-кратки, отколкото са били преди, и че годините от живота им минават много по-бързо, отколкото са минавали, когато са били по-млади.

Усещането им е такова, защото животът на един възрастен човек е много по-монотонен и по-малко наситен със събития, отколкото животът на млад човек, който работи, грижи се за семейството си, спортува, излиза с приятели и прави още хиляди неща ежедневно.

Има начини да „излъжем“ мозъка си. Ако получаваме нова информация, допълнителното време, нужно за обработката на тази информация ще ни кара да се чувстваме така, сякаш времето минава много по-бавно и в резултат на това денят ще ни се струва много по-дълъг.

Ето 5 начина, по които можете да направите деня си по-дълъг:

1. Учене

Учене

Както вече споменахме, тайната е да се поема много нова информация, която да държи мозъка ни активен. Научаването на различни неща, посещаването на курсове, четенето на по-сериозна литература или придобиването на ново умение ще ви помогне да имате усещането, че денят е по-дълъг от 24 часа.

2. Посещаване на нови места

Нови места

Новата информация (нови места, хора, миризми, звуци, цветове и т.н.) ще трябва да бъде обработена от мозъка. Това се случва всеки път, когато сменяте средата.

Посещаването на нови места не означава непременно да пътувате. Можете да разнообразите хоум офиса с кварталното кафене, да вечеряте в нов ресторант, да промените маршрута на ежедневните си разходки и други.

3. Общувайте с нови хора

Разговори

Общуването с хора, особено непознати, изисква много енергия, защото трябва да разберете човек, с когото не сте свикнали да общувате. Отново трябва да се обработи нова информация, което ще ви даде усещането, че сте увеличини продължителността на деня си.

Социализацията всъщност е чудесен вариант за „трениране“ на мозъка. Общуването с нови и различни хора винаги ни обогатява по някакъв начин.

4. Опитвайте нови неща

Хоби

Новите неща са свързани с нови и непознати емоции и усещания. Това ни дава енергия, прави ни по-бдителни и влияе на усещането ни за минаване на времето.

Можете да опитвате най-различни нови спортове, хобита, слушане на различна музика, дегустация на нови храни и много други.

5. Бъдете спонтанни

Спонтанно

Друго нещо, което можете да правите, е да изненадвате мозъка си с различни неща. Всеки път, когато сте спонтанни, а не действате по предварително подготвен план, вие изненадвате мозъка си и го поддържате активен.

Бъдете спонтанни, така ще се наслаждавате на нови и различни усещания и ще имате чувството, че денят е много по-дълъг.

Защо да правите всички тези неща?

Времето е най-ценното нещо в живота ни. То не може да се върне, а и е ограничено. Поради тази причина е много важно да го разпределяме правилно в деня си и да се наслаждаваме на всяка секунда от живота си. Всички разполагаме с 24 часа всеки ден, но как ще ги изживеем зависи от нас самите.

  • Стигат ли ви 24-те часа, с които разполагате на ден?

    Пясъчен часовник
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Техеран

Техеран – градът с много лица

Филм "Останалото е пепел"

„Останалото е пепел“ – филм за иконата Атанас Буров