in

5 начина да накарате децата да четат повече

четене

Като родители знаем колко важно е четенето, особено за децата. То не само може да разшири хоризонта им, но и да им даде начален старт, когато става въпрос за учене в училище. Много родители търсят начини да накарат децата си да харесват четенето. Вижте как може да направите това:

1. Започнете рано

Един от най-добрите начини да накарате децата си да обичат четенето е като им покажете колко забавно може да бъде то. Според експертите колкото по-рано започнете да четете с децата си, толкова по-бързо ще го заобичат. Доказано е, че ако им четете докато са бебета, това подобрява когнитивните им умения и разширява техните знания и речник.

2. Посещавайте заедно книжарници

Това е добра идея за деца на всички възрасти и колкото по-рано започнете, толкова по-добре. Библиотеките или книжарниците са интересни места, които може да се приемат от децата като забавно занимание. Те са цветни, разнообразни и винаги има какво да им предложат. Може да си създадете ритуал поне веднъж месечно да посещавате книжарница, която харесвате, заедно с вашето дете и да избирате нова интересна книжка.

3. Съчетавайте книги с филми

Друг интересен начин да събудите желание към четенето във вашето дете е да съчетавате четенето с гледане на филм, създаден по книгата и да ги сравнявате след това. Този съвет е подходящ за малко по-големи деца – над 4-5 години. Уговорката обаче трябва да бъде първо да прочетат или вие да им четете от книгата, а след това да изгледате заедно филма.

4. Дайте им избор

Независимо на колко години е детето ви, е важно то да има избор. Винаги трябва да му позволявате то да избира, когато става въпрос за четене на книги, тъй като това е един от най-добрите начини да го мотивирате. Това също така му позволява да прави свои собствени открития по различни теми и предмети.

5. Награждавайте ги

Ако детето ви се колебае да чете самостоятелно, винаги може да се опитате да поставяте някои цели за четене. Има най-различни награди, които родителите могат да използват, за да насърчат децата да четат. Например, ако вашето дете е в предучилищна възраст, може да го заведете за сладолед, кино или да му купите онази играчка, която иска толкова много. По-големите деца могат да се награждават като поръчате вечеря от любима верига за хранене или им купите нещо, което желаят. Стимулите не трябва да са скъпи, но са важни, за да насърчите детето си да чете повече.

Прочетете още:

6 навика, които ще направят връзката с вашето дете по-силна

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Хидратиращи храни

10-те най-хидратиращи храни

Десерт рожков

„Шоколадов“ сладкиш с портокал и рожков