in

5 начина да договорите удовлетворяваща заплата с HR-а

HR мениджър

Едно от най-важните неща при започването на нова работа естествено е възнаграждението, което ще получавате.

В някои случаи компанията предварително определя възнаграждението, което може да предложи за съответната позиция, но в повечето случаи всичко зависи от кандидата. Възможно е един човек да получава тройно по-високо възнаграждение от друг, за една и съща позиция и една и съща работа.

Начинът, по който ще „изиграете картите си“ още на интервюто е от решаващо значение за начина, по който ще ви възприемат през цялото време, докато работите в тази фирма, така че наистина е важно да успеете да договорите удовлетворяващи ви условия и да покажете, че цените труда си. Важно е да знаете как да го направите, без да бъдете арогантни, но и да изглеждате достатъчно уверени.

Ето как да договорите удовлетворяваща ви заплата с HR-а при започването на нова работа:

1. Направете проучване

Важно е да направите проучване относно заплатите в сферата. Често HR-ите задават въпроса „Какво възнаграждение очаквате?“. Трябва да дадете адекватен отговор, защото ако кажете твърде ниска сума ще покажете, че не сте уверени в себе си. А ако кажете нереалистично висока заплата, вероятно няма да бъдете поканени на второ интервю.

В никакъв случай не се съгласявайте на заплатата, която ви предлагат веднага, преди да сте направили проучване, тъй като е възможно заплатите в сферата да са много по-високи. Добре е да знаете колко е средната заплата за тази длъжност, но е важно и да проучите точно какви задължения и отговорности ще имате, за да бъдете сигурни, че заплатата, която ви предлагат, е адекватна.

2. Не се подценявайте

Важно е да знаете, че ако имате опит на подобна длъжност, подходящо образование и необходимите умения, можете да искате по-висока заплата. Хубаво е да цените труда и времето си, защото ако сами не се оценявате, никой работодател няма да ви оцени. Естествено не можете да искате високо възнаграждение, ако нямате нужните знания и умения. Важно е да имате реалистична преценка за себе си.

3. Старайте се да надвишите сегашната си заплата

Повечето хора, които си търсят нова работа, допускат една и съща грешка- определят сумата, която искат от бъдещия си работодател според сегашната си заплата. Идеята на смяната на работата е да се развивате и да вървите напред, така че искайте по-високо възнаграждение, което ще ви помогне да водите по-добър начин на живот и което ще ви мотивира.

4. Трябва да знаете кога да откажете офертата

Ако в процеса на комуникация с HR мениджъра се почувствате неоценени и забележите, че едва ли вашите искания ще бъдат удовлетворени, откажете се от тази работа и продължете да търсите. Не си заслужава да губите времето си с хора, които не ви оценяват правилно. Продължете да търсите и рано или късно ще намерите работодател, който ще оцени уменията ви и ще ви даде възможност за развитие.

5. Не се задоволявайте само с основната заплата

В днешно време повечето компании предлагат различни социални придобивки, извън основната заплата. Допълнителното здравно осигуряване, картата за спорт, ваучерите за храна и транспорт и други. Те не са решаващи, но са важна част. Получаването на бонуси също е нещо съвсем нормално. Задължително попитайте за тях, като уточните каква е стойността им, от какво зависят и т.н.

  • Как постъпвате вие?

    Businesswoman signing job contract
    • Съгласявате се на възнаграждението, което HR-ите предлагат
    • Обявявате възнаграждението, което очаквате, и отказвате работата, ако предложената оферта не отговаря на очакванията ви

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Никола Тесла

25 любопитни факта за Никола Тесла

Met Gala

10 от най-зле облечените знаменитости на Met Gala 2022