in

5 начина да договорите удовлетворяваща заплата с HR-а

HR мениджър

Едно от най-важните неща при започването на нова работа естествено е възнаграждението, което ще получавате.

В някои случаи компанията предварително определя възнаграждението, което може да предложи за съответната позиция, но в повечето случаи всичко зависи от кандидата. Възможно е един човек да получава тройно по-високо възнаграждение от друг, за една и съща позиция и една и съща работа.

Начинът, по който ще „изиграете картите си“ още на интервюто е от решаващо значение за начина, по който ще ви възприемат през цялото време, докато работите в тази фирма, така че наистина е важно да успеете да договорите удовлетворяващи ви условия и да покажете, че цените труда си. Важно е да знаете как да го направите, без да бъдете арогантни, но и да изглеждате достатъчно уверени.

Ето как да договорите удовлетворяваща ви заплата с HR-а при започването на нова работа:

1. Направете проучване

Важно е да направите проучване относно заплатите в сферата. Често HR-ите задават въпроса „Какво възнаграждение очаквате?“. Трябва да дадете адекватен отговор, защото ако кажете твърде ниска сума ще покажете, че не сте уверени в себе си. А ако кажете нереалистично висока заплата, вероятно няма да бъдете поканени на второ интервю.

В никакъв случай не се съгласявайте на заплатата, която ви предлагат веднага, преди да сте направили проучване, тъй като е възможно заплатите в сферата да са много по-високи. Добре е да знаете колко е средната заплата за тази длъжност, но е важно и да проучите точно какви задължения и отговорности ще имате, за да бъдете сигурни, че заплатата, която ви предлагат, е адекватна.

2. Не се подценявайте

Важно е да знаете, че ако имате опит на подобна длъжност, подходящо образование и необходимите умения, можете да искате по-висока заплата. Хубаво е да цените труда и времето си, защото ако сами не се оценявате, никой работодател няма да ви оцени. Естествено не можете да искате високо възнаграждение, ако нямате нужните знания и умения. Важно е да имате реалистична преценка за себе си.

3. Старайте се да надвишите сегашната си заплата

Повечето хора, които си търсят нова работа, допускат една и съща грешка- определят сумата, която искат от бъдещия си работодател според сегашната си заплата. Идеята на смяната на работата е да се развивате и да вървите напред, така че искайте по-високо възнаграждение, което ще ви помогне да водите по-добър начин на живот и което ще ви мотивира.

4. Трябва да знаете кога да откажете офертата

Ако в процеса на комуникация с HR мениджъра се почувствате неоценени и забележите, че едва ли вашите искания ще бъдат удовлетворени, откажете се от тази работа и продължете да търсите. Не си заслужава да губите времето си с хора, които не ви оценяват правилно. Продължете да търсите и рано или късно ще намерите работодател, който ще оцени уменията ви и ще ви даде възможност за развитие.

5. Не се задоволявайте само с основната заплата

В днешно време повечето компании предлагат различни социални придобивки, извън основната заплата. Допълнителното здравно осигуряване, картата за спорт, ваучерите за храна и транспорт и други. Те не са решаващи, но са важна част. Получаването на бонуси също е нещо съвсем нормално. Задължително попитайте за тях, като уточните каква е стойността им, от какво зависят и т.н.

Loading

  • Как постъпвате вие?

    Businesswoman signing job contract
    • Съгласявате се на възнаграждението, което HR-ите предлагат
    • Обявявате възнаграждението, което очаквате, и отказвате работата, ако предложената оферта не отговаря на очакванията ви

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Никола Тесла

25 любопитни факта за Никола Тесла

Met Gala

10 от най-зле облечените знаменитости на Met Gala 2022