in

Над 5 млрд. долара са загубите от стачката в Холивуд, идва ли краят й

Чърчил и филмовият магнат
Снимка: Facebook/Master of Art Film Festival

Гилдията на сценаристите и студията в Холивуд постигнаха предварителна сделка след разговори, провели се през последните няколко дни. Това потенциално слага край на продължилата месеци стачка, която замрази производството на филми и парализира голяма част от работата в Холивуд. Синдикатът на актьорите – SAG-AFTRA, представляващ около 160 000 творци, също протестира вече два месеца – от средата на юли. Стачката е продължителна и скъпа и има огромно икономическо въздействие върху САЩ. Според икономисти загубите надхвърлят 5 милиарда долара. Индустрии като ресторанти, фирми за услуги и магазини за реквизит, флористи, шивашки и кетъринг компании също усещат сериозно ефекта от продължаващите спорове, през изтеклите месеци им се наложи да съкратят персонал.

Големите филмови и телевизионни студия и стачкуващи писатели обаче постигнаха предварително споразумение в неделя след дни на маратонски преговорни сесии. Новината дойде от Гилдията на сценаристите на Америка, цитирана от CNN. Това проправя път за прекратяване на историческото спиране на работата на сценаристи и актьори.

„Спечелихме немалко с това споразумение, най-вече, считано от 2 май насам, спечеленото се дължи на желанието на членовете ни да упражнят властта си, да демонстрират солидарност, да се върви рамо до рамо, да се понесе болката и несигурността m,ep последните 146 дни“, се казва в имейл до членовете на WGA. Въпреки че споразумението все още предстои да бъде ратифицирано от членовете на WGA, надхвърлящи 11 000 писатели, това бележи значителна повратна точка в почти петмесечния протест.

Сегашната стачка се доближи до най-дългата такава в историята на WGA – тази от 1988 г., която продължи 154 дни. „С голяма гордост можем да кажем, че сделката е изключителна – със значими печалби и защити за писателите във всеки сектор на членството“, се казва още в посланието на WGA до членовете. Предварителната сделка обаче не слага край веднага на протеста в Холивуд. „За да бъде ясно, никой не трябва да се връща на работа, докато не бъде специално упълномощен от Гилдията. Дотогава все още стачкуваме“, написаха от WGA. Оттам насърчиха членовете си да подкрепят стачката на актьорите тази седмица.

Темата пред Oshte.bg коментира Мария Бакалова, която също е част от стачката. Коментарът й – ТУК.

 

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

2.5k Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

„Хага“ в думи, снимки и мълчание: „Хага“ на Галин Стоев

„Издишване“: театър в джобен формат и епични мащаби