in

5 любопитни факта за Мона Лиза

Мона Лиза

Мона Лиза, нарисувана от Леонардо да Винчи, е може би най-известната картина в света. Стотици години наред тя привлича общественото внимание, а откакто е изложена в Лувъра, туристи от цял свят идват в Париж специално, за да я видят на живо.

Защо тази картина е така обсебваща? Какво в усмивката на Мона Лиза привлича вниманието на хиляди хора? Вижте 5 интересни факта за картината, които вероятно не знаете и ще ви накарат да искате да научите повече за нея и дори да я видите:

1. Картината Мона Лиза е една от най-малките в света

Въпреки, че Мона Лиза е една от най-известните картини в света, тя е и една от най-малките. Когато посетителите са пропътували дълго разстояние, за да я видят отблизо, доста често те очакват епична картина. Тя обаче е изключително малка – 77 х 53 см.

2. Мона Лиза не е истинското име на жената на картината

Смята се, че дамата, изобразена на картината, е Лиза Герардини, съпруга на богат италианец на име Франческо дел Джокондо. Той поръчва картината на Леондардо да Винчи през 1503 г. Платното е озаглавено Мона Лиза и никога не е завършено. Да Винчи умира през 1516 г., а картината е предадена на неговия асистент, тъй като той не успява да я завърши преди смъртта си. Не е сигурно кой е на портрета, това е само една от многото теории.

3. Мона Лиза е била открадната само веднъж

През годините картината е предавана от един собственик на друг, но била открадната само веднъж – на 21 август 1911 г. от Лувъра в Париж. Кражбата е разкрита на сутринта и в продължение на две години картината е в неизвестност. Чак през ноември 1913 г. Мона Лиза е открита във Флоренция. Тя е била предложена на търговеца на произведения на изкуството Алфредо Гери от човек на име Винченцо Перуджа. Търговецът уведомява полицията, за да може да бъде върната в Лувъра.

4. Мона Лиза има собствена пощенска кутия

Много хора са били запленени от мистериозната персона на Мона Лиза през годините и това я прави толкова интересна и загадъчна. Въпреки че вече не е жива от много години, тя все още получава любовни бележки, стихове и цветя. Затова галерията създава специална пощенска кутия, на която да се получават тези подаръци.

5. Мона Лиза пленява сърцата на много мъже, дори след смъртта си

Картината е била желана от толкова много мъже, че някои дори били готови да умрат за нея. Наполеон имал картината на стената си за период от цели четири години. Тя била закачена в спалнята му в двореца. Говори се, че той я намирал за толкова завладяваща, че дори решил да се ожени за италианка.

През 1852 г. френският художник Люк Масперо се хвърля от четвъртия етаж на хотел в Париж заради тази любов и объркване с Мона Лиза. Той оставя предсмъртна бележка: „От години се борех с тази усмивка. Предпочитам да умра.“

През 1910 г. мъж се застрелва пред картината, за да се наслаждава на усмивката ѝ докато умира.

Вероятно усмивката на Мона Лиза ще продължи да въздейства и на бъдещите поколения. Ако имате път към Париж, това със сигурност може да бъде едно от нещата, които да добавите към списъка си.

Прочетете още:

Леонардо да Винчи бил виртуоз в кухнята

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Крака

9 тайни за красиви крака

слънцезащитен крем

Зоните, в които не нанасяме слънцезащитен крем, а трябва