in

ЕхаЕха СладкоСладко

5 книги от библиотеката на Бил Гейтс, които всеки трябва да прочете

Най-големият напредък на човечеството не е в откритията, а в това как откритията се използват за намаляване на несправедливостта.

Бил Гейтс е един от най-успешните хора в света. Гейтс е предприемач и бизнесмен, основал и развил най-голямата софтуерна компания в света – Microsoft, заедно с бизнес партньора си Пол Алън.

Истинското име на Бил Гейтс е Уилям Хенри Гейтс. Той е роден през 1955 година във Вашингтон. Гейтс показва своите математически възможности още в началното училище. Бил не можел да се насити на книгите и прекарвал много часове над книгите и енциклопедиите.

В гимназията той се запознава с компютрите по-отблизо, а когато започва да учи в Харвардския колеж, прекарва по-голямата част от времето си в компютърната зала. Две години по-късно, той напуска колежа, за да започне бизнес с Пол Алън.

Така се ражда страстта на Гейтс към компютрите и се появява Microsoft, но страстта му към книгите никога не изчезва. Няма как човек да бъде толкова успешен, без да е прочел страшно много книги. Вижте кои са част от любимите книги на Бил Гейтс:

1. „Homo deus. кратка история на бъдещето“ от Ювал Харари

В книгата „Homo deus. кратка история на бъдещето“, авторът прави прогноза за бъдещето на човечеството – човешкият вид надделява и става доминиращ вид на планетата. Авторът разкрива как науката и технологиите в крайна сметка ще направят хората подчинени на компютрите. Бъдещето е представено по следния начин: човечеството се е справило с глада, войните и болестите. Но с тези постижения и амбициите се променят.

2. „Просвещение сега: Защита на разума, науката, хуманизма и прогреса“ от Стивън Пинкър

В 75 графики Пинкър показва, че животът, здравето, просперитетът, безопасността, мирът, знанията и щастието се увеличават не само на Запад, но и по целия свят. Този прогрес не е резултат от някаква космическа сила. Това е дар на Просвещението: убеждението, че разумът и науката могат да засилят процъфтяването на човека. В книгата на Пинкът, Просвещението прави света едно по-добро място. Тази книга е подходяща за „подхранване“ на оптимизма.

3. „Светът преди вчера: Какво можем да научим от традиционните общества?“ от Джаред Даймънд

От тази книга можете да научите какъв е бил животът преди десетки хиляди години. Авторът разглежда начина на живот на различни племена и общества, за да представи приликите и разликите между нашето минало и настояще. Джаред Даймънд е световноизвестен антрополог, биолог и писател, а книгата му „Светът преди вчера“ съчетава мъдростта на науката с очарованието на едно своеобразно световно приключение.

4. „Кутията“ от Марк Левинсън 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Arjit Raj (@arjitraj_)

Комбинирайки икономическата стратегия с историческа перспектива, Марк Левинсън разглежда как изобретяването на транспортния контейнер е основен катализатор за глобализацията. „Контейнеризацията“ изтласква цените на стоките и създава революция в международната търговия, превръщайки я във важен аспект от развитието на човечеството.

5. „Какво би станало, ако…? Сериозни научни отговори на абсурдни хипотетични въпроси“ от Рандал Мънро

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Connie (@connie.jacques)

В тази книга се отговаря на неотговорени досега въпроси, започващи с „Какво би станало, ако…?“, „Ами ако….“ и т.н. „Какво ще се случи, ако слънцето изгасне?“, „Ами ако всеки има само една потенциална сродна душа?“, „Възможно ли е да има огнено торнадо?“, „Какво би станало, ако се случи земетресение 15-а степен по Рихтер?“. В тази книга ще получите отговорите на тези и на още много любопитни, хипотетични въпроси, на които досега не е отговаряно.

Успехът е много лош учител. Той съблазнява много умни хора да мислят, че не могат да загубят.

Loading

  • Чели ли сте някоя от тези книги?

    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

4 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

10 трика как да изглеждаме по-млади

7 техники за бързо заспиване