in

ЕхаЕха СладкоСладко

5 книги от библиотеката на Бил Гейтс, които всеки трябва да прочете

Най-големият напредък на човечеството не е в откритията, а в това как откритията се използват за намаляване на несправедливостта.

Бил Гейтс е един от най-успешните хора в света. Гейтс е предприемач и бизнесмен, основал и развил най-голямата софтуерна компания в света – Microsoft, заедно с бизнес партньора си Пол Алън.

Истинското име на Бил Гейтс е Уилям Хенри Гейтс. Той е роден през 1955 година във Вашингтон. Гейтс показва своите математически възможности още в началното училище. Бил не можел да се насити на книгите и прекарвал много часове над книгите и енциклопедиите.

В гимназията той се запознава с компютрите по-отблизо, а когато започва да учи в Харвардския колеж, прекарва по-голямата част от времето си в компютърната зала. Две години по-късно, той напуска колежа, за да започне бизнес с Пол Алън.

Така се ражда страстта на Гейтс към компютрите и се появява Microsoft, но страстта му към книгите никога не изчезва. Няма как човек да бъде толкова успешен, без да е прочел страшно много книги. Вижте кои са част от любимите книги на Бил Гейтс:

1. „Homo deus. кратка история на бъдещето“ от Ювал Харари

В книгата „Homo deus. кратка история на бъдещето“, авторът прави прогноза за бъдещето на човечеството – човешкият вид надделява и става доминиращ вид на планетата. Авторът разкрива как науката и технологиите в крайна сметка ще направят хората подчинени на компютрите. Бъдещето е представено по следния начин: човечеството се е справило с глада, войните и болестите. Но с тези постижения и амбициите се променят.

2. „Просвещение сега: Защита на разума, науката, хуманизма и прогреса“ от Стивън Пинкър

В 75 графики Пинкър показва, че животът, здравето, просперитетът, безопасността, мирът, знанията и щастието се увеличават не само на Запад, но и по целия свят. Този прогрес не е резултат от някаква космическа сила. Това е дар на Просвещението: убеждението, че разумът и науката могат да засилят процъфтяването на човека. В книгата на Пинкът, Просвещението прави света едно по-добро място. Тази книга е подходяща за „подхранване“ на оптимизма.

3. „Светът преди вчера: Какво можем да научим от традиционните общества?“ от Джаред Даймънд

От тази книга можете да научите какъв е бил животът преди десетки хиляди години. Авторът разглежда начина на живот на различни племена и общества, за да представи приликите и разликите между нашето минало и настояще. Джаред Даймънд е световноизвестен антрополог, биолог и писател, а книгата му „Светът преди вчера“ съчетава мъдростта на науката с очарованието на едно своеобразно световно приключение.

4. „Кутията“ от Марк Левинсън 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Arjit Raj (@arjitraj_)

Комбинирайки икономическата стратегия с историческа перспектива, Марк Левинсън разглежда как изобретяването на транспортния контейнер е основен катализатор за глобализацията. „Контейнеризацията“ изтласква цените на стоките и създава революция в международната търговия, превръщайки я във важен аспект от развитието на човечеството.

5. „Какво би станало, ако…? Сериозни научни отговори на абсурдни хипотетични въпроси“ от Рандал Мънро

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Connie (@connie.jacques)

В тази книга се отговаря на неотговорени досега въпроси, започващи с „Какво би станало, ако…?“, „Ами ако….“ и т.н. „Какво ще се случи, ако слънцето изгасне?“, „Ами ако всеки има само една потенциална сродна душа?“, „Възможно ли е да има огнено торнадо?“, „Какво би станало, ако се случи земетресение 15-а степен по Рихтер?“. В тази книга ще получите отговорите на тези и на още много любопитни, хипотетични въпроси, на които досега не е отговаряно.

Успехът е много лош учител. Той съблазнява много умни хора да мислят, че не могат да загубят.

  • Чели ли сте някоя от тези книги?

    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

4 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

10 трика как да изглеждаме по-млади

7 техники за бързо заспиване