in

Шарлоте фон Малсдорф: историята й, наградата „Пулицър“ и…още едно независимо театрално пространство в София

Първото събитие от големия рожден ден на SPAM Studios ще бъде отбелязано на 1 октомври от 19:30ч. на Сцена Дерида  с премиерата на „Докато смъртта ме раздели“ от Дъг Райт. Текстът, награден с „Пулицър“ за най-добра пиеса, се поставя за първи път в България, а режисьорът Надя Панчева избира за главната роля актьора Димитър Ангелов след дълъг кастинг.

Историята на „Докато смъртта ме раздели“ – документална пиеса, разказва за живота на немската антикварка Шарлоте фон Малсдорф, родена като Лотар Берфелде, която като малка убива баща си и оцелява в нацистка Германия и комунистическия режим в Източен Берлин като травестит. Пиесата за първи път ще бъде представена в България, а през 2004 същата печели наградата „Пулицър“ за най-добра пиеса.

Ето какво повече споделят актьорът и режисьорът за спектакъла:

Димитър: Много се радвам, че този текст ми се случва точно сега – във времена, в които всеки от нас трябва да направи своя цивилизационен избор. Текстът сам по себе си е позиция, в същото време е лишен от евтина пропагандност. Затова и задачата е трудна, изисква се много правилно дозиране на всичко. Друго предизвикателство е, че освен на български, ще реализираме спектакъла и на английски език и така ще може да участваме на повече фестивали. Благодарен съм за шанса и се надявам да оправдая очакванията!

Надя: „Най-вълнуващата в този текст, за мен, тема е тази за умението да устоиш, не просто да оцелееш. Шарлоте фон Малсдорф ни учи на това да съхраним себе си въпреки жестокостта, с която социалните или политически присъствия ни затискат. Учи ни на това да съхраняваме непреходното в условия на постоянна преходност и смяна на режими, лидери, социални табута. За първи път ще режисирам моноспектакъл и се вълнувам да опипам почвата на такъв тип занимание.“

Актьорът Димитър Ангелов печели главната роля в моноспектакъла „Докато смъртта ме раздели“ след проведен кастинг, за който кандидатите е трябвало да се подготвят добре и да владеят перфектен английски и немски език. Тогава Димитър се отличава с перфектни лингвистични  и актьорски умения и печели сред няколкото кандидати ролята.

Димитър Ангелов навлиза в актьорската кариера още когато е на 11 години. Тогава той започва да посещава театралната студия към НЧ „Славянска беседа“. Между 2016 и 2018 е част от Студията на Малин Кръстев към Младежкия театър. „Малин Кръстев положи стабилна театрална основа, към която се връщам и до днес, както и промени възприятията и отношението ми към актьорството като начин на живеене.“ – споделя младият актьор. Профисионалният му опит включва роли като Рик във „Вечерята“, Театър „София“, реж. Пламен Марков, главна роля в пълнометражен филм на реж. Валентин Гошев, роли в български сериали, театрален уъркшоп с Галин Стоев и др. Димитър се занимава активно и с озвучаване, като сред по-големите му постижения са главни роли във филми на голям екран и анимационни сериали на Дисни и Pixar, спечелени с кастинг oт Disney Character Voices International (Simba – „The Lion King“ 2019; Buzz Lightyear – „Lightyear“ 2022; Donkey Kong, voiced by Seth Rogen – „Super Mario Bros.“ 2023; etc.), основен глас на няколко рекламни бранда след кастинг (Betano, Kaufland card, Audi, EKO, Saeco).

Надя Панчева завършва „Режисура за драматичен театър“ в НАТФИЗ (2021) в класа на проф. Пламен Марков. Дипломира се със спектакъла „Едмънд“ от Д. Мамет. Панчева започва своята кариера с включването си в театрални проекти в независимия културен сектор. Работи активно и в държавните театри, нейни са постановките на „Олеанна” от Д. Мамет – Театър „Любомир Кабакчиев”, „На чисто“ от Н. Лабют – ОДТ – Димитровград (коопродукция с I Am Studio), „Разбиване“ от Н. Лабют – Spam Studios, „Невинно малко убийство“ от Ж. П. Мартинез – Театър „София“, „Чудо“ от И. Радоев – Драматично-куклен театър – Плевен, „Стъклената менажерия“ от Т. Уилямс в Музикално-драматичния театър във Велико Търново, „Дани и дълбокото синьо море” от Дж. П. Шанли – I Am Studio. Носител е на наградата за Най-добър спектакъл и Най-добър режисьор на фестивала „Отело“, Гостивар, Северна Македония за „Разбиване“ от Н. Лабют (продукция на Spam Studios).

Арт сдружението за независимо изкуство SPAM Studios отбелязва през 2023 своя пети рожден ден. През 2018 Ана Батева (режисьор), Стефан Здравески (музикант и видеограф) и още няколко съмишленици, започват да създават изкуство в независимия сектор. Така през септември същата година началото е дадено със спектакъла „Кокошка“ по текстове на Николай Коляда и А. П. Чехов. През годините създават още няколко спектакли, участват на международни фестивали за независим театър и печелят престижни родни и международни награди. Днес, вече с утвърдени заглавия в афиша, подкрепени от два Едногодишни гранта на Национален фонд „Култура“ – за тях продължава да се говори въпреки трудности и препятствия – SPAM Studios на пет.

 

 

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Култура и любов: от Финландия до Япония. Истории, които (не) са за разказване

Животът непрекъснато учи, но понякога осъзнаваме нещата по-късно