in

Бернхард Велц: България е вторият ми дом, хората са невероятни

Бернхард Велц е австрийски барабанист, композитор и продуцент, роден в Грац през 1978 г. Започва да свири на пиано в музикалното училище на 8-годишна възраст, а по-късно и на китара под влиянието на китариста на Queen – Браян Мей. Решаващ за музикалната му кариера обаче е концерт на Deep Purple от 1993 г., след който той захваща барабаните. Именно с ударните инструменти завършва гимназия, а по-късно взема и диплома от консерваторията в Инсбрук. Феновете на рока в цяла Европа, включително България, го познават от концертите му с членовете на великите Deep Purple, Iron Maiden, Uriah Heep, Genesis, Rainbow, Whitesnake, Ozzy. Работил е с Джон Лорд, Дон Еъри, Иън Пейс, Стийв Морз, Стийв Лукатър, Сузи Куатро, Джон Маклафлин, Джеф Скот Сото, Кен Хенсли, Джо Лин Търнър, Греъм Бонет, Дуги Уайт, Биф Байфърд и още десетки имена – легенди в рока.

Бернхард Велц е този, който кара фронтмена на Iron Maiden Брус Дикинсън да пее на български „Ерген деда“ и да запише рок версия на народната песен в студио. 

Виждаме ви често в България, какви чувства изпитвате, когато сте тук и как изглеждат българите във вашите очи?

Обожавам, когато съм тук в България. Това е много специално време за мен. България е мой втори дом. Хората тук и по-специално публиката, са невероятни. Винаги е велико да свиря!

Работили сте с много легендарни музиканти като Джон Лорд, Дон Еъри, Иън Пейс, Стийв Морз, Брус Дикинсън, Стийв Лукатър, Кен Хенсли, Джо Лин Търнър и още десетки други знакови имена в рока. Кой е бил основно вдъхновение за вас?

Моето най-голямо вдъхновение е със сигурност Иън Пейс. Свирих за първи път с него през 2002, което по-късно се оказа ключът да свиря и с Джон Лорд, и много други. Всъщност той е причината да свиря на барабани, след като гледах Deep Purple през 1993. В последствие всичко тръгна в множество проекти.

Ти си човекът, който накара фронтмена на Iron Maiden Брус Дикинсън да пее на български – на двата мащабни концерта с музиката на Джон Лорд и Deep Purple в НДК през март.  Как се стигна до това?

Винаги много съм харесвал тази песен – „Ерген деда“. Също така и другите колеги от бандата много се вдъхновиха от нея. Беше 2:00 сутринта в България, когато изведнъж се роди тази идея: „Защо да не попитам Брус, Роджър Гловър, Джон О’Хара и Дока Кайтнер да направят рок версия на тази фолклорна песен?“. И едновременно всички казаха: „Давай, защо не!“

И тогава Станислава (приятелката му – бел. ред.) ме запали да помолим Теодосий Спасов да свири на кавал в песента и той веднага каза ДА.

Така че аз продуцирах парчето в моето студио в Австрия и два месеца по-късно записах вокалите в Загреб, Хърватска. Мисля, че крайният резултат беше много добър. Песента още не е издадена, но се надявам скоро да го направим. И също така, като имахме онези два концерта в София, им казах, че сега е абсолютно задължително да изпълним „Ерген деда“ на живо! И така напрвихме!

На 29 август ще свирите в Пловдив с Дон Еъри от Deep Purple, а вокалист на супер групата ще бъде друг забележителен музикант – Карл Сентънс от Nazareth. Как се запознахте и какви общи участия сте имали?

Да! Ние започнахме с точно този състав през септември 2006 в Австрия. Точно тогава Дон избра Карл Сентънс. Тогава се запознах с Карл. Научихме да работим бързо помежду ни, защото всеки от членовете Don Airey Allstars е зает с най-различни проекти, както и в своите групи.

Какви песни ще ни изсвирите на концерта в Пловдив?

Разбира се, че ще изсвирим няколко песни от каталога на Дон Еъри, но в никакъв случай няма да се превърнем в поредната трибют група. Ще изпълним емблематични песни от емблематични албуми, в които е свирил самият Дон – песни на Whitesnake, Gary Moore, Ozzy Osbourne, Rainbow и разбира се, няколко велики парчета на Пърпъл. Все пак Дон е настоящият клавирист на тази легендарна банда. Ще бъде грандиозно шоу, така че се надявам да дойдете, за да се насладите на една велика рок-енд-рол вечер!.

 

 

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

2.9k Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

луната

Малка крачка за човека, огромен скок за човечеството

Кундеровите хора без възраст и дълбаещите им думи