in

Предисторията на Сестри Палавееви

Палавите близначки-партизанки се завръщат в ново допълнено издание на „Сестри Палавееви в лабиринта на младостта и в бурята на историята“. Лентата се връща назад, за да си припомним, че за всяко събитие си има причина и трябва само да я открием.

„Сестри Палавееви в лабиринта на младостта и в бурята на историята“ от Алек Попов предлага пълния прочит на тази вълнуваща трагикомична история, получила висока оценка както от читателите, така и от критиката, още с излизането си, вдъхновила едноименния театрален спектакъл и намерила своето развитие в продължението „Сестри Палавееви по пътя към новия свят“. История, която жонглира с пропагандните клишета и митове, смешна до сълзи, осмисляща близката история по уникален постмодерен начин.

Една съвременна приказка, отвъд черно-белите клишета, утвърждаваща жаждата за живот чрез смеха и изкуството да оцеляваме в сложния свят на историята, изтъкан от парадокси и невъзможни избори.

Близначките Кара и Яра

Заченати при тайнствени обстоятелства през далечната 1926 г., близначките Кара и Яра растат в заможния дом на Стоядин Палавеев, крупен бизнесмен и търговец на кожи. С обучението им са натоварени елитни гувернантки и педагози, които трябва да укротят дивия им непокорен нрав. Приети са като символи на нов човешки тип в Първа девическа гимназия, но скоро си показват рогата, а бедното учителско съсловие е хвърлено в смут. За няколко години успяват да преминат през всички по-значителни идейни движения на епохата, включително през една мрачна окултна секта, срещат се с учителя Дънов, за да се озоват накрая в редиците на Съпротивата. Жадни читателки на комикси, които вуйчо им редовно изпраща от САЩ, и израснали с вълнуващия свят на супергероите, момичетата копнеят да участват в спасяването на света от силите на злото.

Вечният младежки бунт срещу родителите

Алек Попов успява да създаде цветен, на моменти невероятен разказ за вечния младежки бунт срещу родителите и социалните норми, за наивната вяра в утопии, за революцията като върховeн афродизиак, отключващ еротични трепети. Пред читателя се разгръща богата галерия от ярки образи: мрачният партизански комадир Медвед, затаил горчивата си тайна, народните бойци Ленин, Копача, Ботев, бандата на анархистите, обладаният от рицарски фантазии Капитан Нощ, лукавият инспектор Базов, подмолната Екстра Нина и още десетки герои на тази турбулентна епоха. История за битки, предателства, смърт и оцеляване, наситена с драматични обрати, малко известни факти и щедра фикция, които ни пренасят в една абсурдна, но убедителна реалност. И всичко това – поднесено със свежия, неподражаем хумор на писателя.

В духа на „Гадни копилета“ на Тарантино и абсурдните клипове на Монти Пайтън, „Сестри Палавееви в лабиринта на младостта и в бурята на историята“ – първият партизански роман на XXI век – носи онова винтидж комиксово усещане, което безпроблемно, нахално и смело прескача коловозите на историята. Роман, който предлага комичен ключ към една объркана и сложна епоха, преследваща ни и до днес.

Романът „Сестри Палавееви в бурята на историята“ е носител на наградите „Хеликон” и „Цветето на Хеликон” за 2013 г.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

синелибри

10 заглавия на „Синелибри“ – вижте част от филмите на фестивала

елзабет II

10 навика на кралица Елизабет II, които ѝ помогнаха да доживее до 96 г.