in

ЛюбовЛюбов

3 вдъхновяващи жени, от които можем да научим много

жени
Снимки: Instagram

В свят, пронизан от конфликти и удавен в проблеми и вечни подозрения, си заслужава да прегърнем с отворени обятия всеки шанс да изпитаме радост! А специално днешният ден, 8 март, има сериозно символично значение в календара на празниците: неговият генезис е свързан с правото на труд и достойно заплащане, с избора на еманципирано поведение и сериозна обществена роля. (Все неща, по които още доста има да се работи, но това е отделна тема – все пак днес е празник, а по-подходящи за справяне с проблемите са безкрайните делници.)

И защото днес празнувам факта, че не просто съм жена, ами човек, оформил своя личен свят единствено по силата на собствената си непреклонна воля и упоритост, реших да се запитам кои всъщност са жените, които съзнателно или несъзнателно са се превърнали в мои вдъхновения.

Понякога е важно да можеш да намериш опора в нечий пример! А има личности, чието съществуване успоредно с нас на тази шантава планата е най-големият комплимент, който съдбата може да ни направи.

И така, след кратък размисъл ви представям моя личен и безкрайно субективен Top 3 на жени-вдъхновителки. Със сигурност може да подредите и ваш собствен.

Исабел Алиенде

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Isabel Allende (@allendeisabel)

Тя е всичко, което пожелах да бъда, когато прочетох романа ѝ „Къщата на духовете“ през миналия век. Тогава, разбира се, още бях дете и с времето осъзнах колко много неща ме отличават от чилийската писателка, родена на друго мое любимо място – Лима, Перу. Въпреки това основните причини да харесвам голямата Алиенде са валидни и до днес.

Особено грабващо в книгите ѝ, а и личността ѝ, е гордото изправяне пред раните и белезите на твърде окаяното ни, човешко съществуване. Моят живот са моите белези! Това е нещо като мото на сеньора Исабел, а отзвукът му в писането ѝ е огромен: тя възпява човешките истории и травми, както и проследява всички пътечки, които водят до сегашното ни Аз. Със самото си писане сякаш ни дава благословията да правим грешки, а после да се изправяме по-силни и по-мъдри! В крайна сметка, ако се обичаш, не можеш да мразиш епизодите, които са те оформили като днешния човек, нали.

Магическият реализъм в романите ѝ, силно изявеният ѝ феминизъм, съчетан обаче с неувяхваща женственост, и силата да продължава напред въпреки всички житейски драми и пропадания, са все причини да обичам Исабел Алиенде. Дори когато книгите ѝ понякога отстъпват от собствените ѝ високи стандарти…

Мая Анджелоу

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Maya Angelou (@mayaangelouofflcial)

„Научила съм, че хората забравят какво си казал, забравят какво си направил, но никога не забравят как си ги накарал да се почувстват.“

Е, ние никога няма да забравим колко окрилени и вдъхновени ни карат да се чувстваме думите на Мая Анджелоу! Голямата американска поетеса и борец за граждански права си отиде от този свят през 2014-а, но светът е завинаги променен от силата на посланията ѝ. От нея разбрахме защо затворената в кафез птичка пее, колко неотстъпно трябва всеки миг да отстояваме правата си и какво, в крайна сметка, значи да бъдеш „феноменална жена“!

Мога да говоря много за великата Анджелоу, но вместо това точно на днешния празник предпочитам да ви припомня отново нейните думи:

„Хубавици се чудят на тайната ми.

Не съм ни особено сладка,

ни с тяло на манекен,

но като почна да обяснявам,

мислят, че лъжи разтягам.

Казвам им: тайната е в дълбоките недра

на моите обятия и бедра,

в стъпката ми напета,

в усмивката непревзета.

Аз съм жена във всичко.

Феноменална жена – това съм аз.

Самите мъже се чудят

какво толкова виждат в мен.

Напрягат цялата си сила да открият

къде е тайната на моя женски феномен.

Казвам им, тя е в сластната дъга на гърба,

в изящната стойка,

в нежната извивка.

Аз съм жена във всичко.

Феноменална жена – това съм аз.“

 

София Лорен

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Omar Rodriguez Lera (@or.arquitecto)

Вероятно ви учудвам с присъствието на италианската актриса до тези две пишещи жени, но за мен отдавна София Лорен се е превърнала в нещо отвъд екранния ѝ фамозен образ: в символ на женственост. Истинска, някак епична, побеждаваща всичко грозно и преходно в света. Женственост, която може да служи наистина за пример и вдъхновение.

Всичко – от жестовете през безвременната, класическа елегантност на тази дама, до задължителния елемент на фаталност и изкусителност, важен за всички Еви от райската градина насам, говори за обобщено присъствие на Жена. Комбинирайте това с живота на Лорен извън прожекторите, с нейната отдаденост на семейството, и ще получите една по-смислена и съвременна Елена, която не би позволила за нея да се водят Троянски войни – просто защото майчинският инстинкт би я спрял.

София Лорен е олицетворение едновременно на женската мекота и сила, на истинският, сякаш струящ органично от жената шик, и на тезата, че годините нямат особено значение, ако красотата идва отвътре…

Доста забавен е апропо фактът, че Исабел Алиенде говори именно за София Лорен по време на своя популярна TED лекция и цитира прословутите думи на актрисата за външния ѝ вид: „Дължа всичко, което виждате, на спагетите!“

„Е, аз последвах този съвет, но сега дължа само няколко килца в повече на спагетите!“, разсмива аудиторията Алиенде, а както знаем – хуморът е присъщ на свободните умове…

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Батман

Приятно различният „Батман“ на Мат Рийвс

кения

10 любипитни факта за Кения