in

20 години Facebook: преди и след

Facebook

Социалната мрежа Facebook има юбилей тази година – на 4 февруари се навършват 20 години от създаването й. Към днешна дата може отговорно да се заяви, че за това време изцяло се променя комуникацията между хората. Когато през далечната 2004 г. Марк Зукърбърг дава старт на мрежета, по онова време той е студентът по компютърни науки в Харвардския университет. 20 години по-късно вече е председател и главен изпълнителен директор и един от най-влиятелните мъже на планетата. През 2021 година Facebook променя името си на Meta, част от нея са Instagram, Messenger и други платформи, а освен за комуникация, днес се използват и като източник на информация.

Възходът на Зукърбърг започва от стаята му в общежитието на Харвард, когато е на 19 и когато с още няколко свои колеги стартират Facebook. Марк е роден на 14 май 1984 г. в Уайт Плейнс. Баща му е зъболекар, майка му – психиатър. Той е единствено момче от четири деца. Типичен представител на поколението Y, занимава се с програмиране в училищните си години и разработва мрежова версия на игра, както и програма за управление на графика на баща му. Наетият му учител го нарича чудо.

От Microsoft се опитват да го привлекат, но младежът влиза в Харвард, във факултета по психология. Изучава латински и древногръцки. Запален е по фехтовката. Междувременно посещава и курсове по IT технолoгии. Характеризира се като хакер по призвание. Казва, е най-големият риск е да не се поемат рискове. Очевидно следва и прилага това правило в живота си.

Именно в Харвард го осенява идейта за уебсайт, чрез който студентите да си общуват. Дотогава съществуват указатели със снимки и лична информация за учащите. Такъв има и колежът на Марк. Той решава да го въведе за университета, а после и за други учебни заведения, които имат социални контакти с Харвард като Станфорд, Йейл и Колумбия. Така с още няколко приятели Марк създава Facebook. В него доминира любимият син цвят на Зукърбърг, защото той не различава добре зелено и червено.

Студентите се местят в Пало Алто в Силициевата долина. Повече не се връщат в Харвард. Отказват да продадат компанията на корпорация. Американски предприемач инвестира във Facebook и през юли 2009 г. тя вече има 500 милиона потребители. Различни корпорации започват да влагат в нея, а Зукърбърг става финансово независим само за три години. През 2010 г. Forbes го обявява за най-младия милиардер. Тогава е на 26. Две години по-късно Facebook дебютира на нюйоркската фондова борса. Марк Зукърбърг е убеден, че нещата винаги трябва да тръгват от най-простото, а не от най-трудното, за да има истинска промяна.

Младият богаташ е женен за Присила Чан, американка с китайски произход, заради семейството на жена си той учи китайски. Преди време го определят за най-зле облечения жител на Силициевата долина. Марк обаче има мисия: „Причината да нося един и същ тип дрехи е много проста – стремя се да улесня максимално съществуването си, за да мога да се концентрирам върху най-добрия начин да служа на обществото“.

Зукърбърг се присъединява към така наречената Клетва за дарение на Бил Гейтс и Уорън Бъфет. Той дава за благотворителност значителна част от състоянието си. Освен това, двамата със съпругата му Присила имат организация с филантропска цел.

Но не всичко върви гладко около Facebook. Преди време Марк дава показания пред Конгреса след обвинения, че британска аналитична компания е използвала иинформация от профилите в социалната мрежа,за да повлияе на изборите в САЩ през 2016 г. Основателят на Facebook признава, че е направил грешка.

Към днешна дата всеки трети жител на планетата ползва Facebook. Холивуд отрази зараждането и влиянието на социалната мрежа с филма „Социална мрежа“, който Марк не харесва. Той оспорва показаните факти, отнасящи се до съдебните дела с бившите му партньори и заявява, че единственото съответствие е прочутата му сива фланелка.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

3.5k Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Как се пише роман за Айфеловата кула: Софи Вияр говори

Плодове и зеленчуци

Как са се появили витамините