in

„1984“ и стряскащите пророчества на Оруел

1984

Годината е 1949 г. На 8 юни е публикуван романът „1984“ на Джордж Оруел. Излиза в тираж от 25 000 броя, а днес се разпространява в милиони копия по света. Книгата е политическа фикция, създадена като реакция на тоталитаризма. Сюжетът описва антиутопия, установена в далечната тогава 1984 г., в която държавата провежда всеобхватно наблюдаване, пропаганда, страх и безжалостни наказания. Истината за настоящето и за миналото е тотално потисната. В „1984“ има следната мисъл: „Който владее миналото, той владее и бъдещето. Който владее настоящето, владее миналото“.

Измислената провинция Първа писта е свят на неспирна война, жесток правителствен контрол и наблюдение на всички индивиди. Там променят съдържанието на старите вестници, за да съответства на текущата идеология. Описаната концепция за „Големия брат“ – всевиждаща организация от анонимни наблюдатели с двупосочни видеоекрани на публични места и в частните домове, е станала нарицателна за пълна и безкомпромисна полицейщина.

Хипотетичният жаргон „новговор“ е крайна форма на евфемизъм и изразява идеята, че липсата на подходящи думи за назоваване на дадена концепция е равна на прекратяване на тяхното съществувание, а ако ги има – трябва да се направи използването им невъзможно с цел елиминирането на самата концепция. Много термини от книгата се използват като нарицателни в европейската култура.

През 2005 г. романът е включен в класацията на сп. „Тайм“ като една от най-добрите англоезични книги, публикувани между 1923 и 2005 г. „1984“ не трябва да се разглежда като изобличение на социализма. Тя изобразява перверзията, до която води централизираната икономика, перверзия, реализирана успешно при комунизма и фашизма“, коментира самият Оруел.

Емблематични откъси от романа звучат като истински пророчества, които са стряскащи и до днес:

„Никой не взема властта с намерение да я отстъпи. Властта не е средство, тя е цел. Целта на преследването е преследването. Целта на мъчението е мъчение. Целта на властта е власт“.

„Масите никога не се бунтуват от само себе си и никога не се бунтуват само защото са потиснати. Всъщност, докато не им се даде възможност да сравняват, те никога няма да осъзнаят, че са потиснати“.

„Който контролира миналото, контролира бъдещето; който контролира настоящето, контролира миналото“.

„Свобода е свободата да кажеш, че две и две правят четири. Приеме ли се това за дадено, оттук следва всичко останало“.

„Власт е да разкъсаш човешките умове на парчета и да ги сглобиш в нови форми по твой избор“.

„Не е важно какво казваш или правиш, а какво чувстваш. Истинското предателство ще бъде, ако успеят да ни накарат да престанем да се обичаме“.

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Средиземноморски омлет

Средиземноморски омлет

дъга

Любопитни факти за дъгата