in

ЛюбовЛюбов

15 идеи как да използваме по-стара храна

Хладилникът ви е пълен, но все не посягате към онези продукти, които са останали от преди няколко дни. Отворили сте буркан, но сте употребили само една трета от съдържанието му. Не ви се иска да изхвърляте храна, но какво да направите с нея? Ето няколко хитри хрумвания, които могат да се окажат полезни:

 

1. Замразете доматите

Отворили сте буркан, но сте взели само няколко лъжици за гозбата? Разделете съдържанието на буркана в няколко по-малки бурканчета или чаши и го поставете във фризера. Ако доматите от буркана са били цели, ги разпределети по няколко в найлонови пликове и ги вадете при следващото готвене. Целите домати, извадени от фризера, настържете 10-15 минути след това, преди напълно да са омекнали. Пюрираните, които сте поставили в бурканчета, извадете предната вечер в хладилната част, за да се размразят.

2. Мус от авокадо

Купили сте повече авокадо, отколкото можете да изядете, защото е било на промоция? Рискувате да омекне скоро, а в момента не ви се яде повече салата или гуакамоле. За да не изхвърляте този скъп плод, можете да си направите шоколадов мус. Смесете в блендера омекналото авокадо с какао на прах, ванилия и мед. Ще получите полезен десерт.

3. Препечете изостаналите ядки

Много често ядките, които сме купили в изобилие за партита и рождени дни, се овлажняват и загубват предишния си вкус. Сложете ги във фурната за 5-10 минути на не много силна степен. Така влагата ще изчезне, а ядките отново ще станат хрупкави. Все пак се постарайте да ги извадите, преди да изгорят.

4. Не изхвърляйте водата от варене

Ако готвите паста, не изхвърляйте водата, в която сте я варили. В нея се съдържа нишесте, което не само може да ползвате за сгъстяване на сосове и ястия, но и придава отличен вкус на ястията. Добавете течността, в която е вряла пастата към готвенето на следващия ден, или я сложете в буркан във фризера за след няколко дни.

Не хвърляйте водата и от буркана с нахут, от който сте приготвяли нахутени кюфтета или хумус. Може да я добавите тази вода като заместител на яйцата в сладкиши или във веганска майонеза.

5. Зелените подправки – в чаша като ваза

Мента, магданоз, босилек – листата на тези често използвани подправки бързо увяхват и не могат да се ползват. Не допускайте това! Поставете ги в чаша със студена вода като във ваза, като предварително изчистите жълтите и нагнилите листа. Така хем ще имат свеж зелен „букет” в кухнята, хем ще се радвате на пресни подправки поне няколко дни.

6. Не изхвърляйте омекналите домати

Доматите, които сте купили, са омекнали бързо и вече не стават за салата? Поставете ги в блендера и направете заготовка с доматен сос. Можете да я съхраните в буркани в хладилника или да сготвите още същия ден. Освен че домати се позлват за много ястия, можете да приготвите и доматена салца, доматен сос, доматена крем супа или миш-маш. За по-добър вкус добавете зехтин, чесън и малко чили – доматите ги обичат.

7. Не изхвърляйте стария хляб

Има поне няколко начина да оползотворите стария хляб. Направете си, например, топли сандвичи. Поставете обилно шунка, върху нея кашкавал и поставете във фурната за кратко. Ще се получат прекрасни сочни сандвичи тип принцеси. Ако сте на диета, и не можете да хапвате принцеси, нарежете хляба на тънки филии и го поставете на слънце. Така той ще изсъхне и от него ще можете да си направите сухар или галета, когато го смелите. Не забравяйте да обръщате филийките всеки ден. През зимата, когато слънцето е кът и не топли толкова много, можете да изсушите филийките във фурната като я включите на не повече от 50 градуса. Стар хляб можете да съхраните и във фризера, за да го ползвате като добавка към кюфтета, но за не повече от 1 месец.

8. Не изхвърляйте печеното месо

Печеното месо е страхотно първия път, но на следващия ден пилето, телешкото или пържолите не са толкова вкусни. Превърнете ги в ново ястие. Нарежете месото на ситно, добавете го към ризото или го изпържете за бурито.

9. Замразете виното

Ако сте отворили бутилка хубаво червено вино, но са ви останали няколко чаши не се насилвайте да го пиете през следващите дни, ако не ви се пие. Замразете го във формичките за лед и го добавете към сосове следващия път, когато готвите. Така ще имате двойна полза – няма да хвърляте хубаво вино и няма да се налага да отваряте нова бутилка, когато готвите.

10. Вечните картофи

Почти всяка домакиня разполага с картофи под ръка. Но дори да се съхраняват на хладно и тъмно място, те започват да прорастват. Ако забележите това, не губете време – нарежете картофите на кубчета и ги сварете. После ги поставете във фризера. Можете да ги използвате като добавка към запеканки, за сгъстяване на сосове, за отнемане на солта в пресолените манджи.

11. Не хвърляйте листата на карфиола

Ако ядете само бялата част на карфиола, губите. Листата на карфиола могат да се използват също както тези на спанака. Добавете ги като подправка на супа, или като подложка на салата.

12. Лошите ябълки

Купили сте ябълки срещу холестерола, но сте прекалили с количеството. Ако забележите, че кожицата им се сбръчква или омекват, не ги изхвърляйте. Превърнете ги в ябълкови мъфини, щрудел или пай. Ако ги сварите и смелите, ще се получи прекрасен ябълков мус – полезен десерт, особено, ако е украсен с малко канела и орехи отгоре.

13. Съхранявайте бананите отделно

Знаете ли, че бананите отделят газ, наречен етилен, който причинява бързо гниене? За да предпазите другите плодове и зуленчуци, които сте закупили, съхранявайте бананите отделно. Най добре е да ги закачите някъде в кухнята, вързани с паднелка за дръжките – така етиленът ще излети по-лесно и няма да причинява нагниване и на тях самите.

14. Замразете прясното мляко

Купили сте прясно мляко за мусака или палачинки, но не можете да го използвате цялото? Не се тревожете. Ако е нискомаслено, замразено на няколко порции във фризера, то може да издържи до един месец. Тъй като мазните продукти изискват по-ниска температура, това не се отнася за пълномасленото прясно мляко – то може да остане във фризера само няколко дни, без да се развали.

15. Не изхвърляте сосовете, останали след салата, не мийте бурканите от лютеница и кетчуп

Лютеницата в буркана е свършила? Не го мийте! Оставете го така в хладилника, ако планирате готвене на другия ден. Тогава го напълнете с вода и добавете червеникавата доматена течност към следващото ви ястие – боб, мусака, леща, сарми. Същото мажете да направите с бурканчетата от горчицата и пастата от люти чушки, както и със соса, останал от салатата, но само ако не сте сложили оцет.

А бурканът от мед или сладко, който е свършил, не измивайте. На другата сутрин, сипете в него кафето или чая си, а след това ги прехвърлете в любимата ви чаша.

Loading

  • Случва ли ви се често да изхвърляте храна?

    • Да
    • Не
    • Понякога

КАКВО МИСЛИШ?

2 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Dolce & Gabbana събраха погледите във Венеция

Снимка: Facebook/Kim Kardashian

Кланът Кардашиян – как се трупат милиони и популярност