in

15 неща в поведението си, които трябва да промените преди 30

Поведение промени

Етикетът представлява набор от неписани правила и норми на поведение, които са всеобщо приети и следва да се спазват. Етикетът включва правила, свързани с облеклото, поздравяването, поведението на масата и много други.

Истината е, че повечето хора не спазват правилата на етикета. И ако по-младите хора могат да бъдат оправдани, тъй като не знаят повечето от тези правила, когато влезете във възрастова група 30+ трябва да започнете да следвате правилата и поведението ви да отговаря на възрастта ви.

Ето няколко промени, които е добре да направите в поведението си, преди да навършите 30 години:

1. При кихане, покривайте устата си със сгъвката на лакътя, вместо с дланта си

Кихане

Това правило се повтаря многократно, откакто се борим с COVID-19, тъй като това е един от начините да не разпространяваме вируса. Освен че е по-безопасният вариант, според етикета това е правилният начин за кихане. Винаги покривайте устата си със сгъвката на лакътя и свивайте главата си встрани, за да не кихате в лицето на човека срещу вас.

2. Не поставяйте телефона си на масата

Телефон на маса

На масата не трябва да има нищо, различно от храна и прибори. Телефон, слънчеви очила, ключове и т.н. трябва да стоят в чантата ви или в джобовете. Ако оставите телефона си на масата, няма да пропуснете нито едно обаждане или съобщение, но това е признак на лоши маниери. Повечето тийнейджъри не спазват това правило, но за възрастен човек е недопустимо да оставя телефона си на масата.

3. Не използвайте емоджита в служебните мейли

Имейл

Повечето хора приемат имейлите до колегите като чат във Фейсбук. Това обаче е много погрешно схващане. Всеки работен мейл трябва да бъде написан според правилата – официално обръщение, въведение, тема, пълни изречения и никакви емотикони. Не бъдете небрежни в бизнес комуникациите.

4. Не изпращайте съобщения, които са пълни с грешки

Текстово съобщение

Това, че пишете от телефона, не е извинение за граматически и правописни грешки. Независимо дали пишете съобщение на шефа си, на колега или на близък приятел, винаги проверявайте текста, преди да го изпратите. Съобщенията с грешки ще създадат много лошо впечатление, а и на днешно време, с всички автокоректори, нямате оправдание.

5. Не публикувайте всичко, което правите, в социалните мрежи

Социални мрежи

Съвсем нормално е един тийнейджър да публикува всеки детайл от деня си в социалните мрежи, но това поведение определено не е подходящо за възрастен човек. Тъй като сте големи хора, би трябвало да осъзнавате колко опасно е това, както и че всяка информация, качена онлайн, остава завинаги.

6. Не бива да седите, когато се запознавате с някого

Запознанство

Когато двама души се запознават, трябва да бъдат изправени. Ако седите на бюрото си или на маса и трябва да се запознаете с някого, изправете се, подайте ръка и се представете. Този малък жест показва, че сте добре възпитани и че тази среща е важна за вас. Това е признак на добри обноски, които всеки трябва да има.

7. Не взимайте чашата или приборите на човека до вас в ресторант

Маса прибори

Когато сте на официална вечеря, не бива да грабвате първата чаша, която видите на масата. Огледайте внимателно чиниите, приборите и чашите, преценете кои са вашите и чак след това ги използвайте. Ще направите много добро впечатление, ако знаете кои са вашите неща.

8. Не отпивайте, когато вдигат тост във вашата чест

Тост

Често срещана грешка е човекът, за когото се вдига тост също да вдигне чашата си и след това да отпие. Това е грешно, когато тостът е във ваша чест, вие не бива да пиете.

9. Отговаряйте на поканите, които получавате

Покана

Един от най-големите признаци на лоши маниери е да не отговаряте на покана. Това причинява излишен стрес на домакините, които до последно се чудят дали ще присъствате или не и наистина е проява на лошо възпитание. Винаги връщайте отговор на поканите, които са отправени към вас. Добре е да отговорите по същия начин, по който сте били поканени. Тоест ако сте получили елетронна покана, върнете отговор по имейла. Ако сте получили поканата по пощата, върнете отговора по пощата и т.н.

10. Не си водете придружител, освен ако не е упоменато в поканата

Гости

Когато сте поканени на парти, сватба, вечеря или просто на гости, никога не си водете придружител, освен ако при поканата не е споменато, че можете да си доведете някого. Ако държите да заведете половинката си или някой приятел, задължително се свържете с домакините и ги попитайте, редно е да уважите тяхното мнение.

11. Не оставяйте вилицата си на масата между хапките

Вилица

Докато се храните, не бива да оставяте вилицата обратно на масата. Това поведение подхожда на малко дете, но не и на голям човек. Ако искате да я оставите, оставете я вътре в чинията, но никога върху салфетката, откъдето сте я взели първоначално.

12. Сваляйте слушалките си, когато говорите с някого

Слушалки

Слушалките са нещо, което всички използваме почти постоянно, но е проява на много лошо възпитание, ако не сваляте слушалките от ушите си, когато разговаряте с някого. Това поведение не отива на възрастен човек, така че винаги сваляйте слушалките, когато някой ви говори.

13. Не използвайте високоговорител на обществени места

Високоговорител

Никога не говорете на високоговорител, когато сте на обществени места. Хората не ги интересуват вашите лични разговори и може да бъде много досадно. Няма нищо лошо в говоренето по телефона, но не включвайте високоговорителя.

14. Не използвайте телефона си по време на филм в киното

Кино телефон

Абсолютно задължително е да изключвате звука на телефона си, когато сте на кино, театър, семинар и други подобни събития. Нямате право да нарушавате спокойствието на хората около вас и това е наистина грозно поведение.

15. Спрете да отговаряте на „Благодаря“ с „Няма проблем“

Благодаря

Днес най-честият отговор на „Благодаря“ е „Няма проблем“ или „Не се притеснявай“. Трябва да избягвате тези отговори. Казвайки „Няма проблем“, вие намеквате, че това, което сте направили, ви е причинило неудобство. Винаги отговаряйте с „Моля“ или „Пак заповядай“.

Loading

  • Има ли неща, които трябва да промените в поведението си?

    Поведение
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Свети Валентин

Без плюшени мечета за Свети Валентин, моля!

Дженифър Лопес

Кокът на Джей Ло – новата тенденция за 2022