in

15 любопитни факта за дроновете

Дрон

Дроновете или безпилотни летателни апарати (БЛА) са изобретени преди доста години, въпреки че станаха популярни и по-масово разпространени наскоро.

САЩ започват да разработват безпилотен летателен апарат още по време на Първата световна война и създават първия безпилотен самолет.

През 1933 година в Обединеното кралство се създава Queen Bee, безпилотна машина, която се използва от кралските военноморски сили близо 10 години.

С технологичния напредък, дроновете стават все по-модерни и имат хиляди приложения. Вече се използват и от обикновените хора, а не само за военни цели.

В ежедневието дроновете се използват за фотография, доставка на различни неща и дори като детски играчки.

Научете някои интересни факти за тези летящи джаджи:

1. През 2020 година Amazon официално получи разрешение за използването на дронове за разнасяне на доставки. Услугата Prime Air може да осгури доставка в рамките на 30 минути или по-малко.

2. В отдалечени райони, като Африка, дроновете се използват за доставки на животоспасяващо медицинско оборудване и лекарства, тъй като обикновеният транспорт отнема много време.

3. Domino’s също изпробват доставките с дронове. Въпреки че доставката на пица не е жизненоважна, идеята на Domino’s е възможно най-бърза доставка с цел доставяне на максимално топла храна.

4. Първата страна, която започва да произвежда дронове, е Израел. Israel Aerospace Industries, главният производител на авиационна техника в Израел, оглавява класациите по отношение на износ.

Израел

5. Първият БЛА е разработен през 1913г. от Арчибалд Монтгомъри Лоу.

6. Дроновете улесняват света на земеделието. Земеделците могат да разглеждат целите си полета с насаждения, без да полагат особено много усилия. С помощта на дрона могат да видят дали реколтата е готова за събиране, дали има някакъв проблем с насажденията и т.н. Използвайки дрон, това се случва много по-бързо.

7. Дроновете стават все по-популярни за заснемане на важни събития като сватби. С помощта на дрон могат да се направят интересни и различни кадри, както и 360° панорама на големия ден.

Сватбени снимки дрон

8. Има лига за състезания с дронове. Drone Racing League е професионална лига за състезания с дронове, която провежда своите състезания на места като стадиони, складове и т.н. Тези състезания се провеждат в различни кътчета на света.

9. В един епизод на Теория за Големия взрив Хауърд поставя под въпрос своите инженерни способности след като не успява да поправи дрон- играчка.

10. Незаконно е дронът ви да се отдалечава толкова, че да не можете да го видите с невъоръжено око и не бива да се издига на повече от 120 метра от земята. Във всяка държава има различни правила относно дроновете във въздушното пространство. Има места, на които е абсолютно забранено да се управлява дрон.

11. На 26 януари 2015 година 60-сантиметров дрон се разбива в двора на Белия дом. Човекът, управлявал дрона бил обвинен, но по-късно обвиненията са свалени, тъй като е доказано, че случката била инцидент.

Белият дом

12. Полицията и различните служби по света използват дронове за наблюдение и различни операции. Доколко това е законно, не е ясно, тъй като навлизането в чужда собственост с дрон е нарушение на закона.

13. Първите въоръжени дронове са използвани през 2001 година за справяне с опасния терорист Мохамед Атеф.

14. Видео, в което ястреб хваща дрон и го унищожава стана много популярно в интернет пространството. Всичко, което се случва, е заснето от камерата на дрона, а това е поредното доказателство, че природата е по-силна от човека и винаги побеждава.

15. Изобретени са и дронове за превоз на пътници – нещо като въздушни таксита. Най-скъпият такъв дрон е китайският Ehang 184, който струва около 300 000 долара.

Дрон пътници

  • Харесвате ли снимките, направени с дрон?

    Снимки с дрон
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

2 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Тръпка

„Тръпка“ – в борбата за победата трябват убийствени инстинкти

Зафир Раджаб

Зафир Раджаб пред Oshte.bg: Театърът страда от липса на внимание