in

15 любопитни факта за дроновете

Дрон

Дроновете или безпилотни летателни апарати (БЛА) са изобретени преди доста години, въпреки че станаха популярни и по-масово разпространени наскоро.

САЩ започват да разработват безпилотен летателен апарат още по време на Първата световна война и създават първия безпилотен самолет.

През 1933 година в Обединеното кралство се създава Queen Bee, безпилотна машина, която се използва от кралските военноморски сили близо 10 години.

С технологичния напредък, дроновете стават все по-модерни и имат хиляди приложения. Вече се използват и от обикновените хора, а не само за военни цели.

В ежедневието дроновете се използват за фотография, доставка на различни неща и дори като детски играчки.

Научете някои интересни факти за тези летящи джаджи:

1. През 2020 година Amazon официално получи разрешение за използването на дронове за разнасяне на доставки. Услугата Prime Air може да осгури доставка в рамките на 30 минути или по-малко.

2. В отдалечени райони, като Африка, дроновете се използват за доставки на животоспасяващо медицинско оборудване и лекарства, тъй като обикновеният транспорт отнема много време.

3. Domino’s също изпробват доставките с дронове. Въпреки че доставката на пица не е жизненоважна, идеята на Domino’s е възможно най-бърза доставка с цел доставяне на максимално топла храна.

4. Първата страна, която започва да произвежда дронове, е Израел. Israel Aerospace Industries, главният производител на авиационна техника в Израел, оглавява класациите по отношение на износ.

Израел

5. Първият БЛА е разработен през 1913г. от Арчибалд Монтгомъри Лоу.

6. Дроновете улесняват света на земеделието. Земеделците могат да разглеждат целите си полета с насаждения, без да полагат особено много усилия. С помощта на дрона могат да видят дали реколтата е готова за събиране, дали има някакъв проблем с насажденията и т.н. Използвайки дрон, това се случва много по-бързо.

7. Дроновете стават все по-популярни за заснемане на важни събития като сватби. С помощта на дрон могат да се направят интересни и различни кадри, както и 360° панорама на големия ден.

Сватбени снимки дрон

8. Има лига за състезания с дронове. Drone Racing League е професионална лига за състезания с дронове, която провежда своите състезания на места като стадиони, складове и т.н. Тези състезания се провеждат в различни кътчета на света.

9. В един епизод на Теория за Големия взрив Хауърд поставя под въпрос своите инженерни способности след като не успява да поправи дрон- играчка.

10. Незаконно е дронът ви да се отдалечава толкова, че да не можете да го видите с невъоръжено око и не бива да се издига на повече от 120 метра от земята. Във всяка държава има различни правила относно дроновете във въздушното пространство. Има места, на които е абсолютно забранено да се управлява дрон.

11. На 26 януари 2015 година 60-сантиметров дрон се разбива в двора на Белия дом. Човекът, управлявал дрона бил обвинен, но по-късно обвиненията са свалени, тъй като е доказано, че случката била инцидент.

Белият дом

12. Полицията и различните служби по света използват дронове за наблюдение и различни операции. Доколко това е законно, не е ясно, тъй като навлизането в чужда собственост с дрон е нарушение на закона.

13. Първите въоръжени дронове са използвани през 2001 година за справяне с опасния терорист Мохамед Атеф.

14. Видео, в което ястреб хваща дрон и го унищожава стана много популярно в интернет пространството. Всичко, което се случва, е заснето от камерата на дрона, а това е поредното доказателство, че природата е по-силна от човека и винаги побеждава.

15. Изобретени са и дронове за превоз на пътници – нещо като въздушни таксита. Най-скъпият такъв дрон е китайският Ehang 184, който струва около 300 000 долара.

Дрон пътници

  • Харесвате ли снимките, направени с дрон?

    Снимки с дрон
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

2 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Тръпка

„Тръпка“ – в борбата за победата трябват убийствени инстинкти

Зафир Раджаб

Зафир Раджаб пред Oshte.bg: Театърът страда от липса на внимание