Последните две години ни накараха да се върнем към домашната храна и да се вихрим в кухнята по-често. Честото затваряне на заведенията и повечето време, прекарано вкъщи, разпали любопитството на хората към кулинарията.
Истината е, че готвенето не е толкова просто, колкото изглежда на пръв поглед. Има много тънкости и техники, които могат да ви помогнат да готвите като професионалисти и да създавате истински шедьоври в кухнята.
Има много източници, от които можете да черпите информация и вдъхновение – кулинарни книги, предавания и най-вече шеф-готвачите, на които всички се възхищаваме.
Ето някои трикове, взаимствани от професионалните готвачи, които ще ви помогнат да приготвяте вкусни ястия без много усилия:
1. Разбиване на сметана с пасатор
Вероятно не бихте се сетили, че най-лесният начин за разбиване на сметана е с пасатор. Да, същият пасатор, който използвате за приготвяне на крем супа, може да ви помогне да направите бита сметана много по-бързо и лесно.
2. Сладкиши с хляб с квас
Има много рецепти за сладкиши със стар хляб. Обикновено хлябът се начупва, залива се със смес от прясно мляко, яйца, захар и ванилия и се пече. Има и други рецепти, в които се добавят плодове или ядки. Какъвто и сладкиш с хляб да приготвяте, ако използвате хляб с квас, сладкишът ще има много по-приятен вкус.
3. Най-вкусните бисквити и сладки съдържат 2 вида мазнина
Ако искате да приготвите наистина вкусни бисквити, използвайте комбинация от масло и някаква растителна мазнина (слънчогледово олио, кокосово масло и други). Бисквитите, приготвени само с краве масло също са много вкусни, но след като опитате такива с два вида мазнина, никога повече няма да добавяте само масло.
4. Печете пая по-дълго
Повечето хора се страхуват да пекат сладкишите прекалено дълго. Когато приготвяте пай обаче, трябва да го печете наистина дълго. Паят се пече докато придобие златиста коричка както отгоре, така и отдолу. За да постигнете този ефект, поръсете го със захар преди печене.
5. Не изхвърляйте дръжките на кориандъра
Когато използваме зелени подправки (копър, магданоз, кориандър и т.н.) обикновено изхвърляме дръжките и използваме само листата, но всъщност дръжките са много ароматни. Можете да ги нарежете на ситно и да ги добавите в ястие, дресинг, смути и т.н.
6. Овесеното мляко е подходяща основа за сорбе
Можете да използвате овесено мляко или друго ядково мляко, за да направите сорбето с по-кремообразна и плътна текстура.
7. Чесънът се добавя накрая
Много хора допускат една и съща грешка – запържват чесъна в началото, заедно с лука. Правилото е следното – винаги първо се запържва лукът, след това останалите зеленчуци и накрая чесънът. Веднага щом чесънът придобие златист цвят, трябва или да добавите течността, или да свалите ястието от котлона. В противен случай чесънът ще прегори и ще добие неприятен вкус.
8. Пащърнакът може да се използва в десерти
Колкото и странно да ви звучи, пащърнакът е чудесен продукт за приготвянето на десерти. Можете да направите „морковена“ торта, като замените настърганите моркови с пащърнак. Получава се много вкусен, лек и полезен десерт.
9. „Грилована“ салата Цезар
Ако искате да приготвите салата Цезар с по-богат вкус, можете да гриловате марулята или айсберга. Разрежете марулята на две, намажете с малко мазнина и сложете на скарата за 2-3 минути. Това ще придаде на салатата приятен опушен вкус, който ще бъде допълнен от останалите съставки.
10. Разтворимо кафе за сладкиши
За да разнообразите и обогатите вкуса на шоколадовата торта, можете да добавите малко разтворимо кафе в глазурата и да напоите блатовете с чаша сварено кафе. По този начин тортата ще има приятен аромат на кафе и по-силен вкус.
11. Редуцирайте виното преди да готвите с него
Преди да добавите вино към някое ястие, което готвите, трябва да се редуцира, за да има по-плътен вкус и по-силен аромат. Редукцията представлява изпаряването на водата от виното, което допринася за обогатяване на вкуса.
12. Поширането е най-добрият начин за приготвяне на сьомга
Ако обичате да хапвате сьомга, трябва да знаете, че най-добрият начин за приготвянето ѝ е поширането. Рибата се пошира във вода или бульон. Важно е да не достига точка на кипене. Рибата трябва да остане в горещата вода около 15 минути и е готова. По този начин запазва полезните си вещества и е много вкусна.
13. Възползвайте се от ароматния гъбен бульон
В почти всяка рецепта, която готвите, можете да замените водата с бульон. Когато използвате бульон, ястието става много по-ароматно и вкусно. Лесно можете да се сдобиете с ароматен гъбен бульон, като сложете малко гъби в найлонов плик и ги сложите в микровълновата за няколко минути. Течността, която се отдели, може да се използва за приготвянето на други ястия.
-
Обичате ли да готвите?
-
Да
-
Не
-